ADTrans MEDES – Privodi se kraju još jedan uspješan EU projekt

Ovih dana učenici i učenice iz Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole Novigrad-Cittanova koji su odabrani za edukaciju na području medijacije borave u španjolskom gradu Vila-real, kao drugi dio razmjene učenika iz hrvatskih, talijanskih, francuskih i španjolskih gradova u sklopu projekta ADTrans MEDES. Podsjećamo, u ožujku su učenici boravili u talijanskom pobratimljenom gradu Sacile gdje su prisustvovali prvom dijelu ove edukacije koja će stvoriti bazu za uvođenje procesa medijacije u školama, odnosno način rješavanja sukoba bilo kakve vrste na miran, razuman i konstruktivan način.

Za vrijeme boravka u Španjolskoj osim radionica na temu medijacije, učenici će prisustvovati Europskom medijacijskom meetingu „Učionica za mir“, posjetit će gradove Peniscola i Valenciu, lokacije pune povijesti i kulture, što će upotpuniti doživljaj i učiniti ovo iskustvo nezaboravnim.

U ponedjeljak 9. svibnja održao se i završni projektni sastanak na kojem se raspravljalo o posljednjim koracima, izvještavanju i održivosti samog projekta. Osim projektnog sastanka, predstavnici Grada i škola sudjelovali su i na svečanom prijemu predstavnika iz Novigrada-Cittanova, Sacilea i La Reola u čast obilježavanja Dana Europe na kojem je prema programu Gradonačelnik Anteo Milos držao govor u kojemu je izrazio podršku ovoj vrsti projekata koji su orijentirani na mlade, povezivanje i razmjenu iskustava.

Gradonačelnik Vila reala José Benlloch zahvalio je partnerima Sacile, Novigrad-Cittanova i La Réole na njihovoj predanosti u radu na različitim područjima, a posebno u obrazovanju,  predanost koju Vila-real također čvrsto drži. Tijekom manifestacije učenici sudionici europskog programa čitali su fraze i izraze koji se odnose na vrijednosti europske izgradnje, mira i jedinstva. Razmijenili su se prigodni darovi između pobratimljenih gradova Sacile i La Reole, kao i sa domaćinima iz Vila reala nakon čega se simbolično zajednički posadilo stablo kao dio kampanje #UnArbolPorEuropa (Stablo za Europu).  Ovaj je susret korak dalje u stvaranju jednog dugoročnog prijateljstva sa španjolskim gradom Vila real u nadi da se u budućnosti realiziraju novi i izazovni projekti.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content