Crveni križ Bujštine obilježava Svjetski dan prve pomoći

Crveni križ Bujštine ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći obilježava nizom aktivnosti na području Buja, Novigrada i Umaga.

Svjetski dan prve pomoći obilježit će se na način da će se organizirati prigodni info punktovi gdje će se moći dobiti sve potrebne informacije, savladati tehnike prve pomoći, obnoviti znanje. Uz prigodni info punkt građani će moći izmjeriti tlak i razinu šećera u krvi.

13. 9. 2022. Buje, 9-11h (ispred Erste banke)

13. 9. 2022. Novigrad-Cittanova, 11:30-13:30h (Park Irme Benčić)

14. 9. 2022. Umag, 10-12h (Trg 1. Svibnja – novi trg )

Svake godine diljem svijeta druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Bez obzira na dob, posjedovanje vještina i znanja prve pomoći pomaže u stvaranju sigurnijih i zdravijih zajednica. Djeci, odraslima ili starijim osobama potrebno je omogućiti kvalitetne edukacije iz prve pomoći jer nas cjeloživotna predanost učenju i pružanju prve pomoći čini otpornijima. Znanje prve pomoći mora biti dostupno svima, svatko može naučiti spasiti život, a građani su prva karika u lancu spašavanja života. Sudjelovanjem na edukacijama iz prve pomoći zajednice mogu postati samopouzdanije, sigurnije i otpornije.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na važnost cjeloživotnog učenja i uključuje sve dobne skupine – djecu, odrasle i starije osobe. Tema podsjeća i da je važno prevenirati socijalnu isključenost i u edukaciju uključiti osobe s invaliditetom, raseljene osobe i migrante, djecu i mlade koji žive u teškim životnim okolnostima, beskućnike i druge ranjive skupine.

Podaci o svjetskoj populaciji koja stari pokazuju potrebu za određivanjem prioriteta i povećanjem broja tečajeva prve pomoći za osobe starije dobi. Udio stanovništva osoba starijih od 65 godina raste brže od svih ostalih dobnih skupina i procjenjuje se da će do 2050. godine, 16% svjetskog stanovništva biti starije od 65 godina, što je porast u odnosu na 11% u 2019. godini. Starije osobe imaju veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti poput moždanog ili srčanog udara a sa životnom dobi se povećava i broj ozljeda koje su povezane s padom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2010. godini, 69% pacijenata s moždanim udarom i više od 50% hospitalizacija uzrokovanih ozljedama prilikom pada, odnosi se na osobe starije od 65 godina.

Edukacije prve pomoći doprinose društvu, pripremajući građane da budu samopouzdaniji, podržavajući i aktivniji u očuvanju zdravlja i sigurnosti, a kroz učenje vještina spašavanja života  također se pomaže razvijati empatija, samopouzdanje i spremnost pojedinaca na djelovanje.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske provodi tečajeve prve pomoći. Samo prošle godine društva Crvenoga križa organizirala su 2.888 tečajeva na kojima su sudjelovale 33.453 osobe.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content