13. Međunarodni festival vizualnih umjetnosti  – ARTERIJA

Petak, 9.09. 2022.
19:00 h
Park i prostor kod Zajednice Talijana Novigrad-Cittanova, Veliki trg, atrij i park Muzeja Lapidarium, Park Novigradske biskupije
Organizator: Muzej-Museo Lapidarium

Daj šansu boljem sutra!

9 – 11 / 9 / 2022

Istinita analogna stvarnost postala je digitalna, virtualna stvarnost (Virtual Reality). No i ona postoji samo kao tumačenje, jer ju ne možemo fizički odrediti. Svaka se veza može prekinuti, kao i tehnologija, jer se priroda ‘okreće protiv nas’. Protiv sebe? Humanizacija prirode? Umjesto toga, pokušajmo humanizirati tehnologiju kao svoje proširenje, koje u fizikalnim zakonima i matematičkim jednadžbama proizlazi iz prirodnih zakona. Stoga u zajedničkim interakcijama na odabranim lokacijama parkova i urbanim prostorima starogradske jezgre Novigrada-Cittanove odabrane umjetnice i umjetnici uspostavljaju jedinstveni medij materijaliziran procesima i postupcima, mislima i zamislima koji se uspostavljaju i sastavljaju; prikazi postaju stvarnost, radnja se odvija u mediju koji nam je blizak, podjednako je i naš i (samo)svoj. Stoga pokušajmo živjeti za danas i za sutra. Imati, nastaviti i uspostaviti odnose među sobom, s prirodom, sa svijetom i – s tehnologijom.

PeterTomaž Dobrila

Sudionici ovogodišnje Arterije su: Lila Prap, Marko Gutić Mižimakov, Josipa Henizelman, Gaia Radić, Manuela Pauk, Lucija Petrović, Đanino Božić, Žan Rajšek, Maša Jazbec, Varvara i Mar, Tanja Vujinović, Lavoslava Benčić, Nikita Shalenny, Christian Lemmerz, Paul McCarthy,Yu Hong, Tony Oursler, Marko Vivoda (HEKA) i Gjorgji Despodov, DDTLab, PiNAKoper.

Kustos: Peter Tomaž  Dobrila

Program ostvaren sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Novigrada i Turističke zajednice grada Novigrad, Zaklade “Kultura nova”, Kulturnog izobraževalnog društva KIBLA, Maribor (Slovenija), Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture – Ruk i Khora Contemporary. Gostovanje finalista nagrade Zlatna lubenica omogućeno je kroz program Kultura nova, koji je dio spin off  programa platforme Mi plus.

Detaljni program možete pronaći na web stranici www.muzej-lapidarium.hr.

Ulaz slobodan.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content