Otvorenje izložbe – Nika Oblak & Primož Novak: A sada nešto potpuno drugačije 14

Petak, 5.08. 2022.
20:00 h
Galerija Rigo (Velika ulica 5)
Organizator: Muzej-Museo Lapidarium

U duhu montipajtonovaca, rečenica ‘A sada nešto potpuno drugačije’ našla je svoje mjesto u urbanom vokabularu kao kratak komentar bilo kakve suludosti, a slovenski umjetnički tandem Oblak & Novak koriste je za svoje kinetičke video instalacije kojima propituju mogućnost „bijega iz ekrana“; ekrana među bezbroj ekrana, informativnih ploča i pametnih telefona koji preplavljuju naše suvremeno postojanje.

Izložbu čine dvije odabrane instalacije: prva prikazuje ženu kako beskonačno trči iz ekrana u ekran, praćena monotonim zvukom i bjelinom pozadine, dok druga prikazuje muškarca uhvaćena unutar pravokutnog ekrana koji beskrajno hoda (izgleda kao da nespretno okreće veliki kotač, ali zapravo okreće 16:9 LCD monitor).

Ekrani su portali u druge dimenzije: pomažu nam da učimo, pamtimo, stvaramo i povezujemo se jedni s drugima, ali su istovremeno i snažne zamke, sprječavajući nas da uspostavimo dublje i složenije odnose sa svijetom i ljudima oko nas.

Nika Oblak i Primož Novak rade zajedno od 2003. U svojim radovima bave se problematikom suvremenih medija i seciraju vizualnu i lingvističku strukturu društva koje pokreće kapital. Autori su brojnih projekata, uključujući performanse, filmove, fotografije i instalacije, koji zajedno čine istraživanje suvremenog života, s fokusom na njegove najkontroverznije aspekte: zamke konzumerizma, opresivne strukture rada i politike, dvosmislen odnos između stvarnosti i fikcije, te skrivene opasnosti nekritičkog korištenja tehnologije.

Kustosica: Jerica Ziherl

Izložba je otvorena do 22. kolovoza 2022.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo za kulturo Republike Slovenije, Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica grada Novigrad-Cittanova.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content