Dovršeno parterno uređenje ulica obuhvaćenih radovima na podzemnoj infrastukturi

Nakon što su neposredno pred Uskrs asfaltirane glavne prometnice u ulicama Mandrač, Porporela i Prolaz Venecija, u kojima su se tijekom proteklih mjeseci odvijali radovi na opsežnoj rekonstrukciji i dogradnji sustava podzemne infrastrukture – fekalne i oborinske kanalizacije te vodovoda, sredinom lipnja dovršeno je parterno uređenje i manjih, sporednih ulica na području na kojem su se radovi odvijali.

Riječ je o Ribarničkoj i Škverskoj ulici te dijelu Velike ulice, u okviru kojih je 500-tinjak četvornih metara popločano kamenom Kanfanar bajader. U ulicama u kojima je predviđen promet vozilima kombinirala se pak asfaltna podloga s kamenim popločenjem. Kolni dio ulice, kojim će prolaziti vozila, asfaltiran je, dok su bočni rubovi ulica, uz pročelja zgrada, popločani kamenom. Uzduž središnjeg dijela tih ulica odnosno prometnica ostavljeni su otvori za oborinsku odvodnju, prekriveni željeznim rešetkama.

Pri tome su duž ulica koje su asfaltirane, postavljene monolitne rešetke od polimerbetona otpornog na koroziju, smrzavanje i sol, dok su u ulicama popločenima kamenom montirane dizajnerske rešetke od lijevanog željeza. Riječ je o proizvodu „Voronoi“, koji je nagrađen prestižnom nagradom “Red Dot Award: Product design“ u kategoriji Urban Designa 2020. godine. Rešetke inspirirane oblicima iz prirode rad su francuskog dizajnera i dobitnika nagrade za zaštitu okoliša Franc Magnea.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content