Događanja


Izložba - Roberto Ghezzi: Naturografie - Čovjek Umjetnost Priroda

08.10.2021. /// 19:00 h


Izložba Naturografie – Čovjek Umjetnost Priroda rezultat je umjetničkog i znanstvenog projekta započetog 2019. koji si je zacrtao cilj da kroz umjetnost prividno sjedini obalni zemljopisni luk sjevernog Jadrana između Italije, Slovenije i Hrvatske.
Za taj je projekt Roberto Ghezzi prema estetskim, fizičkim, biološkim (flora i fauna) i kemijskim karakteristikama obradio brojna mjesta u Furlanijskoj Julijskoj krajini, Venetu, Sloveniji i Hrvatskoj.
Djela su mu plod suradnje Čovjeka i Prirode u drugačijoj perspektivi u odnosu na druge umjetničke forme, kojom se umjetnost u prirodi preobražava u umjetnost prirode. Priroda sama intervenira, stvarajući i živući na djevičanski čistoj podlozi koju je umjetnik postavio u ambijent.
Za ostvarenje svojih djela Ghezzi izabire mjesto instalacije i materijal podloge (u ovom slučaju platna ostavljena na otvorenom na obali rijeke Mirne), a dovršenje umjetničkog djela prepušta vremenu i samoj Prirodi.
Svjetlost, minerali, voda i organizmi koji u njoj žive djeluju na platna i stvaraju žive i uvijek drugačije pejzaže. Kad su gotova, platna se stabiliziraju i pripreme za izlaganje. Na taj način djelovanjem prirodnih elemenata i ljudskim umom nastaju naturografie©: djela koja ne predstavljaju pejzaž nego su i sama pejzaž.
Na ovoj izložbi Roberto Ghezzi izlaže djela koja su nastala u Hrvatskoj (na Istarskom poluotoku) 2020. godine, u rezervatu prirode na ušću rijeke Mirne (u suradnji s Gradom Novigradom – Cittanova).
Osim što ima umjetničku vrijednost, projekt naturografie© omogućuje mapiranje jednog područja, naglašavajući kroz suvremenu umjetnost njegovu pejzažnu vrijednost i bogatu bioraznolikost.
Novi dijalog između umjetnosti i prirode za drugačiji užitak u prirodi koja je ugostila i opskrbila umjetnikovo stvaranje.

Roberto Ghezzi rođen je 1978. u Cortoni. Rastao u djedovoj kiparskoj radionici, pohađao je gimnaziju „Luca Signorelli“ u Cortoni i likovnu akademiju u Firenci. S vremenom je sazrela zamisao koja, od promišljanja i eksperimentiranja s prirodom, a počinjući od slikanja, izraz nalazi u korpusu nepredviđenih radova koje je sam nazvao neologizmom naturografie©. Riječ je o djelima koje Ghezzi ostvaruje kroz prirodu, u dijalogu kad Čovjek i Ambijent ostvaruju duboku i originalnu vezu. Od 1992. godine ostvario je brojne izložbe u privatnim i javnim prostorima, od kojih spominjemo Općinsku galeriju suvremene umjetnosti u Arezzu, Muzej kraja svijeta u Ushuai, Prirodoslovni muzej Sveučilišta u Pisi, MARCA iz Catanzara, Palača Medici u Firenci, Battersea Park u Londonu, Fondacija Cariperugia Arte, Chiostro di Bramante u Rimu, Carraresi u Trevisu, Knjižnica Pu-Dong u Šangaju, Oceanografski muzej u Tunisu. Njegove naturografie© osvojile su nagradnu rezidenciju Fondacije Rocco Gulielmo 2020., nagradu ORA 2016., nagradu Art App Artist Contest 2017., nagradnu rezidenciju Arteam Cup 2018. i nagradu Arteam Cup Vanilla Edizioni 2019.  Osim u Italiji, desetke umjetničkih rezidencija, eksperimentalnih istraživanja i ambijentalnih instalacija ostvario je i u najudaljenijim mjestima na planeti kao što su to Aljaska, Island, Južna Afrika, Norveška, Tunis i Patagonija. Roberto Ghezzi živi na selu u Toscani, nedaleko svoje obitelji. Roberta Ghezzija podržavaju galerije E Contemporary (Trst) Nous Art Gallery (San Gimignano) Gilda Contemporary Art (Milano) Galleria d’arte Faber (Rim).
www. robertoghezzi.it

Izložba se može pogledati do 8. studenog 2021. za vrijeme radnog vremena muzeja: od ponedjeljka do petka 9:00 -15:00, subotom po najavi, rezervacije na 052 726-582; 0916202887.

Izložbu podupire i organizira: Galerija E Contemporary (Trieste), START Cultura (Trieste)
u suradnji s
Jerica Ziherl, Muzej – Museo Lapidarium ( Novigrad-Cittanova)
Postav: Galerija E Contemporary, START Cultura,
u suradnji s Furio Ogrisi i s Ivan Blašković (Muzej-Museo Lapidarium)
Nakladnik: Muzej - Museo Lapidarium, Veliki Trg / Piazza Grande 8 a, 52466 Novigrad-Cittanova. Za nakladnika, urednica; Jerica Ziherl. Kustosice: Elena Cantori e Monica Mazzolini. Tekstovi: Elena Cantori, Monica Mazzolini. Prijevod na talijanski : Lorena Kmet. Fotografije: Dario Ceoldo e Monica Mazzolini. Oblikovanje: Stanislav Habjan. Program je realiziran uz podršku Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Grada Novigrada-Cittanove i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.Mjesto održavanja: Muzej – Museo Lapidarium

Organizator: Muzej – Museo Lapidarium

Web: http://www.muzej-lapidarium.hr/roberto-ghezzi-naturografie/

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.