Događanja


Otvorenje izložbe - Vanda Velagić: Moja mama i njezine prijateljice - superherojke

16.04.2021. /// 20:00 h


Muzej-Museo Lapidarium
Vam predstavlja

Vanda Velagić
Moja mama i njezine prijateljice - superherojke

Galerija RIGO, otvorenje u petak 16. travnja 2021 u 20 sati, s
performance Vande Velagić Rite de passage
o umjetnici i izložbi govori Sabina Oroshi


Vanda Velagić je glumica, fotografkinja, umjetnička producentica i umjetnica performansa iz Novigrada. Nakon studija kulturnog menadžmenta i rada u Europskom parlamentu, sa strašću je odlučila pristupiti glumi te je 2015. godine započela studij glume na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koji je tri godine kasnije uspješno završila u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Njezin daljnji razvoj prema performans umjetnosti potpomognut je pohađanjem nastave u grupi Jan Fabre i Troubleyn kompanije te kod Anne Bogart i SITI kompanije (2019.). Velagić se do sada bavila predstavljanjem različitih ženskih narativa, siromaštva, socijalne nepravde, ekologije i ograničenja slobode izražavanja umjetnika. To su središnje teme njezina rada i rada njezina kolektiva. Kolektiv Igralke koji je umjetnica suosnovala 2019., po tipu je autorsko kazalište te ubrzo postaje poznato publici zahvaljujući fantastičnim predstavama kao što je kazališni crtić “Plastika Fantastika” te dokumentarna predstava “Bakice.”
Izložba u Galeriji Rigo sastoji se od video-performansa i serije fotografija koje pružaju pronicljiv uvid u Velagićin pogled na vlastitu majku i njezine prijateljice. Umjetnica ih promatra kao svakodnevne superherojke, zbog načina na koji su se borile protiv neprijatelja – bolesti - koji se u ovom slučaju ukazuje kao fizička manifestacija njihovih teških životnih okolnosti.

Kustosica: Jerica Ziherl; Koncepcija izložbe: Jerica Ziherl, Vanda Velagić; Tekst: Sabina Oroshi; Oblikovanje: Oleg Šuran: Fotografije: Vanda Velagić i Miranda Legović

Izložba ostaje otvorena do 12. 5. 2021. Radno vrijeme: petak – nedjelja od 18 do 21 sati. Ulaz slobodan.

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada – Cittanova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.


Galerija Rigo, Velika ulica 5, 52466 Novigrad-Cittanova, Hrvatska/Croatia, tel:+385 52 726 582, +385 916202889; .(JavaScript must be enabled to view this email address), www.muzej-lapidarium.hr

Zbog vaše i naše sigurnosti, tijekom posjeta Galeriji ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:
– nosite zaštitnu masku za lice
– održavajte razmak od 2 metra
– pri ulasku u Galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na samom ulazu
– ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće
Zahvaljujemo na razumijevanju.Mjesto održavanja: Muzej Lapidarium

Organizator: Muzej-Museo Lapidarium

Web: http://www.muzej-lapidarium.hr/vanda-velagic/

 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.