Kultura i zabava / Manifestacije /

Iz istarske glazbene riznice

Iz istarske glazbene riznice je projekt započet 1998. godine u Novigradu. Prvotno zamišljen kao ciklus predavanja iz područja glazbe pri Pučkom otvorenom učilištu Novigrad - Cittanova, prerastao je u međunarodni muzikološki skup, prvi takve vrste u Istri. On predstavlja značajan doprinos muzikologiji, znanosti koja se u Hrvatskoj sustavno razvija od kraja šezdesetih godina XX stoljeća.

Projekt je zamislila, organizirala i vodi mr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin koja je ujedno i glavni urednik Zbornika. Projekt je zamišljen na međunarodnoj ravni, na način istraživanja glazbe na istarskom tlu, valorizacije, publikacije te upoznavanja šire javnosti s kulturnim nasljeđem. Prvi međunarodni muzikološki skup u Istarskoj županiji bio je organiziran s ciljem da se potakne istraživanje i izdavaštvo vezano uz glazbu koja je nastala na istarskom području te njezino izvođenje. Toj želji pridružila se ideja da se priđe valorizaciji lika balerine Carlotte Grisi. Te dvije smjernice bile su osnova nastanka Prvog međunarodnog muzikološkog skupa "U znaku Carlotte Grisi" koji se odvijao u Novigradu i Vižinadi, od 18. do 20. rujna 1998.

Od 19. svibnja 2004. godine, nakon osnivačke skupštine Katedre čakavskog sabora za glazbu - Novigrad, projekt "Iz istarske glazbene riznice" dobio je svoju matičnu kuću, koja u svom programu ima organizaciju glazbenih i drugih programa s ciljem valoriziranja glazbe istarskog poluotoka. Redovito, u pravilu jedanput u dvije godine, Katedra održava znanstveni skup pod nazivom "Iz istarske glazbene riznice", na kojem se postupno i sustavno istražuju neistražena ili nedovoljno istražena pitanja iz područja istarske glazbe. Rezultate stručnih i znanstvenih istraživanja Katedra izdaje u Zborniku pod nazivom "Iz istarske glazbene riznice".
 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.