Kultura i zabava / Manifestacije /

Astro party Lunasa

Astro party Lunasa manifestacija je u znaku astronomije, mistike i mitologije. Održava se od 2007. godine, prvo kao jednodnevna, a od 2010. godine kao dvodnevna manifestacija. Lunasa se održava prvog dana u kolovozu, te dan ranije ili kasnije, u večernjim satima, nakon zalaska sunca, na prostoru Velikog trga i obližnjih parkova, u upečatljivoj atmosferi u kojoj jedino svijetlo daju baklje i svijeće, s potpuno ugašenom javnom rasvjetom.

Jedna od večeri Lunase realizira se uz partnere iz Višnjanske zvjezdarnice, te je u znaku astronomije, uz popularna tematska predavanja, promatranje nebeskih tijela teleskopom itd. Druga večer protječe u znaku mistike i mitologije, uz tematska predavanja, scenska uprizorenja i performanse, itd. U okviru programa održavaju se i glazbeni nastupi koji se svojim glazbenim izričajem uklapaju u koncept i atmosferu manifestacije.

Poseban dojam i atmosferu posjetiteljima daje atraktivna projekcija futurističkih ilustracija, fotografija nebeskih tijela, video mapping projekcija i sl. na gradskom zvoniku, koji tako video projekcijom biva „odjeven“ u neobično ruho. Sve je popraćeno i prigodnim izložbeno-prodajnim sajmom podno zvonika, uz ponudu autohtonih eko-bio proizvoda, kao simbola povezanosti s prirodom, što je također jedna od koncepcijskih odrednica manifestacije.

Svojom atmosferom i konceptom Lunasa valorizira i podsjeća na činjenicu kako je Novigrad u hrvatskim okvirima jedan od pionira uvođenja ekološki održive javne rasvjete, za što je 2006. godine Grad Novigrad-Cittanova u konkurenciji europskih gradova dobio 1. nagradu svjetske organizacije IDA (International Dark-Sky Association).
 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.