Kultura i zabava / Manifestacije /

Novigradsko proljeće

Škola dječjeg stvaralaštva započela je s radom 1976. godine u Novalji na otoku Pagu. Idejni začetnik okupljanja darovitih učenika bio je prof. Mirko Todorić. Škola je djelovala 14 godina u Novalji pod nazivom "Listopad u Novalji". Prvih godina okupljala je 50 do 100 darovitih učenika s područja Istre i Primorja. Daroviti učenici pod stručnim vodstvom radili su u desetak radionica, a u načelu se radilo tjedan dana. Organizator je bila tadašnja Referada za školstvo Rijeka.

Godine 1990. Škola seli u Novigrad istarski te mijenja naziv u Školu dječjeg stvaralaštva "Novigradsko proljeće". Ova jedinstvena škola stvaralaštva darovite djece na jezično-umjetničkom području nastala je u svrhu poticanja darovitih učenika za izražavanjem rječju, gestom, slikom, zvukom i pokretom u uvjetima mentorske nastave radioničkog tipa. Iz godine u godinu povećavao se broj djece i radionica. I dalje su dolazili daroviti učenici istarskog i primorsko-goranskog područja. Poradi održavanja kvalitete, usprkos željama djece i roditelja, broj sudionika se zaustavlja na brojci od 200 do 250 kao optimalnoj za rad. Škola nije prekidala s radom ni tijekom Domovinskog rata.

Godine 1997. Škola dječjeg stvaralaštva doživljava najveće promjene u organizacijskom smislu. Te godine Školu kao dio školskog sustava pod svoje okrilje uzima Ministarstvo prosvjete i športa RH. Od te godine u Školu dječjeg stvaralaštva dolaze daroviti osnovci iz svih hrvatskih županija. Novigradsko proljeće postalo je učilištem darovitih učenika i učitelja (hospitanata) i jedino je takove vrste u Hrvatskoj, a li i u ovom djelu Evrope.

Osnovni cilj Škole jest da učenici, a posebice učitelji-hospitanti prihvate drukčiji, suvremeniji način rada te da ga prenesu u svoje školske sredine. Sve radionice u svom sedmodnevnom radu ostvaruju unaprijed dogovorenu temu, koju dalje razrađuju izražajnim sredstvima karakterističnim za pojedino kreativno područje: riječ, zvuk, sliku i pokret. Tema se obrađuje u jednoj od 20-ak radionica, smještenih u novigradskoj osnovnoj školi Rivarela. Rezultati rada vidljivi su svake godine u kakvoći i količini uradaka. Sudionici Škole, po njezinu završetku, svake godine predstave zbirku literarnih radova, zbornik novinarske radionice, "mega" novine, CD radijske radionice, izložbu fotografija, dramske igre, filmski prikaz, oslikane zidove, "mega" slikovnicu, mnoštvo keramičkih i grafičkih radova, batika, radova oblikovne radionice i kostima, skaldbi, pjesama, plesova itd...

Više o Novigradskom proljeću doznajte OVDJE.
 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.