Vijesti

Gradskoj knjižnici i Zdravom Novigradu 38.000 kuna na natječaju „Mali projekti za bolje sutra“

16.12.2019. /// Novigrad Vijesti
U novigradskoj Gradskoj vijećnici potpisani su danas ugovori o financiranju dvaju projekata, za koje je sredstva osigurala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a nakon provedenog natječaja “Mali projekti za bolje sutra”. Riječ je o projektu Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova pod nazivom „NOvigradski vinogradi-I vigneti cittanovesi", te projektu udruge Zdravi Novigrad, pod nazivom „Malo glazbe za bolje raspoloženje-Muzikoterapijske aktivnosti za stariju životnu dob“.

Ugovore su potpisale upraviteljica Zaklade Helga Možè, te predsjednica Zdravog Novigrada Vivijana Fakin i ravnateljica Knjižnice Morena Moferdin, svaka za svoj projekt. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i novigradski gradonačelnik Anteo Milos, koji je tom prigodom zahvalio Zakladi na poticanju rada i razvoja civilnog društva, te čestitao Knjižnici i Zdravom Novigradu na uspješno kandidiranim projektima.

„Zadnjih 10-ak godina napravili smo primjetan iskorak u radu civilnog društva u našem gradu, ali potrebe su uvijek veće, pa je svaka podrška civilnom sektoru dobro došla. Pozdravljam stoga i ovu inicijativu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, koja će osigurati financijska sredstva za realizaciju dva vrijedna i korisna projekta na području našega grada. Važna dodana vrijednost ovog natječaja, a onda i ovih projekata, je što će se kroz njih u rad civilnog sektora i u društvene aktivnosti dodatno uključiti neki od naših sugrađana kojima su ovi projekti i namijenjeni, poput osoba starije životne dobi ili pak novigradskih poljoprivrednika odnosno vinara i vinogradara“, istaknuo je gradonačelnik.

Upraviteljica Zaklade Možè prenijela je kako se projekti u okviru natječaja“Mali projekti za bolje sutra” financiraju iz Fonda gradova i općina, kojeg je Grad Novigrad-Cittanova član od 2010. godine. U tom razdoblju korisnici s područja Novigrada ostvarili su financiranje šest projekata, ukupno vrijednih 82.000 kuna. Ovim posljednjim natječajem novigradskim projektima ukupno je dodijeljeno oko 38.000 kuna – 18,8 tisuća Zdravom Novigradu, te 19,3 tisuće Gradskoj knjižnici. Ukupno će se pak ovim natječajem financirati 13 projekata na području Istre, ukupno vrijednih 240.000 kuna, prenijela je Možè.

Projekt Zdravog Novigrada predstavile su predsjednica udruge Fakin i voditeljica projekta Dajana Miloš, diplomirani muzikoterapeut. Prenijele su kako će se projekt provoditi s korisnicima novigradskog Doma za starije, kroz grupni rad i različite glazbene aktivnosti, s ciljem socijalnog i emocionalnog zbližavanja i povezivanja korisnika, boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja, osjećaja pripadnosti zajednici i mnogih drugih benefita koje muzikoterapija može donijeti.

Ravnateljica Knjižnice Moferdin objasnila je kako projekt Novigradski vinogradi ima za cilj očuvanje istarskog identiteta i valorizaciju lokalne povijesti, kroz priču o vinogradarstvu i vinarstvu na području Novigrada, od povijesti do danas. U projekt će uključiti i novigradsku Udrugu vinara, ali i najmlađe sugrađane iz vrtića i škola, kako bi i na njih prenijeli spoznaje o tom dijelu zavičajne tradicije.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.