Vijesti

Istarski gradovi, Županija i IDA povoljnim kreditima pomažu poduzetništvo

29.09.2020. /// Novigrad Vijesti / Gospodarstvo
S ciljem poticanja razvoja poduzetništva, Grad Novigrad-Cittanova zajedno s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom (IDA), poslovnim bankama, Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) te istarskim gradovima Buje, Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Vodnjan, realizirat će Program kreditiranja poduzetnika i poduzetnica pod nazivom „Poduzetnik - Istarska županija 2020“.

Cilj ovog programa je kreditiranje poduzetnika uz nižu kamatnu stopu, te subvenciju dijela kamate kredita. Program kreditiranja provest će se u suradnji s osam poslovnih banaka koje su u postupku prikupljanja ponuda ponudile najpovoljnije kreditne uvjete te HBOR-om, dok će kamate dodatno subvencionirati IŽ i Gradovi. Ukupni kreditni potencijal Programa iznosi 385.000.000 kuna. Ovom kreditnom linijom zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i zadrugama osigurat će se najpovoljnije kamate na tržištu.
Kreditni fond za poduzetnike koji ulažu na području Grada Novigrada-Cittanova iznosi 15.000.000 kuna, te još najviše dodatnih 468.000 kuna kreditnog fonda kojeg će Istarska županija rasporediti Gradu Novigradu-Cittanova prema udjelu u Istarskoj razvojnoj agenciji, do iskorištenja fonda IŽ. Grad Novigrad-Cittanova subvencionirat će kamatu na kreditno zaduženje poduzetnika u visini od jedan posto, a sredstva za subvenciju kamate planirana su u ovogodišnjem gradskom proračunu u iznosu od 20.000 kuna.

Kreditom u suradnji s poslovnim bankama kreditirat će se malo i srednje poduzetništvo - kreditima za nove investicije i kreditima za trajna obrtna sredstva. Kredit u suradnji s HBOR-om namijenjen je mladima, poduzetnicima početnicima i ženama poduzetnicama.

Korisnici kredita mogu biti subjekti malog gospodarstva, koji su registrirani u RH, u većinskom privatnom vlasništvu, koji ulažu na području Istarske županije bez obzira na sjedište ili prebivalište i to: mala i srednja trgovačka društva, aktivni obrti, zadruge i profitne ustanove. Korisnici ne mogu biti trgovačka društva kojima je Istarska županija ili neki od uključenih gradova osnivač ili ima vlasnički udjel u temeljnom kapitalu.

Prema najavama Istarske razvojne agencije operativna provedba Programa krenut će sredinom listopada, a novitet će biti predaja online zahtjeva, koja je trenutno u pripremi.

Više o Programu „Poduzetnik - Istarska županija 2020“ doznajte OVDJE.


 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.