Vijesti

Javnosti predstavljene restaurirane Mascarellijeve slike koje krase zidove novigradske kinodvorane

27.08.2021. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
Konferencijom za medije u okrilju obilježavanja Dana grada i novigradskog sveca zaštitnika svetog Pelagija, predstavljene su restaurirane slike velikog formata autora pok. Bruna Mascarellija, nastale u okviru njegova Novigradskog ciklusa početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. Slike su nakon temeljite restauracije vraćene u novoobnovljenu kinodvoranu, te će kao i proteklih gotovo sedam desetljeća krasiti njene zidove.

Predstavljanju obnovljenih slika nazočili su gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH Davor Tupković, glavna konzervatorica za pokretnu baštinu pri Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH Višnja Bralić, pomoćnica ravnatelja za pokretnu baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda Janja Ferić Balenović, pročelnik Upravog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije te predsjednik Gradskog vijeća Grada Novigrada-Cittanova, Vladimir Torbica, pročelnica konzervatorskog odjela u Puli Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kuture RH, Lorella Limoncin Toth te povjesničarka umjetnosti i ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl.

U ime domaćina obratio se novigradski gradonačelnik Milos, podsjetivši kako su Mascarellijeve slike na restauraciju otpremljene u studenom 2018. godine, da bi u veljači ove godine bile vraćene na zidove dvorane, u potpunosti obnovljene i restaurirane. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u tom zahtjevnom poslu, a koji je zahvaljujući stručnosti i predanom angažmanu Hrvatskog restauratorskog zavoda više no uspješno priveden kraju. „Drago nam je da su Mascarellijeva platna opet zasjala u punom sjaju te da će i nakon gotovo 70 godina i dalje krastiti zidove nekadašnjeg kina, a danas novoobnovljene suvremene multimedijalne dvorane.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tupković istaknuo je značaj Mascarellija kao likovnog umjetnika te naglasio umjetničku vrijednost ovih slika iz tzv. Novigradskog ciklusa. „Umjetnost ne mora nužno biti stara stotinama ili tisućama godina da bi imala umjetničku vrijednost. Stvar je u kontekstu. Tako i ova Mascarellijeva djela imaju svoju umjetničku težinu i važan su trag vremena i okolnosti u kojima su nastale“, poručio je Tupković, čestitavši Novigrađanima dan njihova grada i nebeskog zaštitnika.

Jerica Ziherl prenijela je okupljenima poneku informaciju više o Mascarelliju i njegovu opusu, kao i o samim radovima iz Novigradskog ciklusa, koji već gotovo sedam desetljeća krase zidove novigradskog kina. Moglo se tako čuti kako su radovi nastali početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, ciljano za ovaj prostor tadašnjeg novoizgrađenog doma kulture. Slike su u novije vrijeme, zbog dotrajalosti interijera dvorane, nakratko bile pohranjivane u drugim prostorima, primjerice u jednom od novigradskih hotela, da bi potom ponovo bile vraćene u kinodvoranu, odakle su prije tri godine otpremljene na restauraciju te prije par mjeseci ponovo vraćene u izvorni prostor, sada primjereno i temeljito uređen.

O samim restauratorskim radovima detaljno je izvijestila pomoćnica ravnatelja za pokretnu baštinu HRZ-a Ferić Balenović, naglasivši kako je bilo riječ o zahtjevnom poslu, koji je predstavljao izazov za sve uključene u sanaciju. Glavna konzervatorica za pokretnu baštinu pri Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH Višnja Bralić evocirala je među ostalim svoje uspomene na Mascarellija, obzirom da su oboje dio života proveli u Rovinju.

Dodajmo i kako je na kraju susreta gradonačelnik Milos goste obradovao malim prigodnim poklonom, reprodukcijama Mascarellijevih platna.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.