Vijesti

Malom svečanošću otvorena novigradska Knjižnica na plaži

07.07.2021. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
Od ovoga ljeta gosti Novigrada, posebno oni koji u naš grad dolaze iz susjedne nam Slovenije, ali i svi ostali, na raspolaganju imaju jedan zanimljiv i originalan sadržaj – Knjižnicu na plaži. Riječ je o zbirci knjiga koja se nalazi u Parku mladih, neposredno pored Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova, a na samo nekoliko metara od vrlo posjećene plaže na Rivareli. Svi zainteresirani čitatelji mogu besplatno i samostalno posuditi knjige koje žele, na više jezika, bez potrebe da se učlanjuju u Knjižnicu.

Projekt je realiziran u suradnji novigradske Gradske knjižnice i Središnje knjižnice Srečka Vilhara Kopar, a mala svečanost otvorenja Knjižnice na plaži okupila je predstavnike dviju država i tri nacionalne zajednice: hrvatske, slovenske i talijanske.

„Knjižnica na plaži u Sloveniji pokazala se izuzetno dobrom praksom u promicanju kulture čitanja ljeti, pa nas je inicijativa novigradske knjižnice i Slovenskog kulturnog društva Ajda za širenje ovog projekta u hrvatskom djelu Istre izuzetno razveselila. Zahvalni smo Uredu Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu, Ministarstvu kulture Republike Slovenije, Savezu slovenskih društava u Hrvatskoj, Istarskoj županiji, Općini Koper i Gradu Novigradu-Cittanova, koji su pokazali bezuvjetnu potporu projektu. Naš zajednički cilj je pružiti Slovencima u inozemstvu i ostalim posjetiteljima plaže odmor s bogatom ponudom knjiga", rekao je ravnatelj Središnje knjižnice Srečka Vilhara Kopar, David Runco.

Ravnateljica Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova, Morena Moferdin, istaknula je da zbirka knjiga za plažu obuhvaća više od 300 knjiga na slovenskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Zahvalila se slovenskim institucijama koje su financirale ovaj projekt i podsjetila prisutne da je suradnja koparske i novigradske knjižnice započela prije nekoliko godina kada je koparska knjižnica omogućila korisnicima Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova besplatni pristup elektroničkim časopisima i knjigama na talijanskom jeziku.

Prisutne su pozdravili i gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, voditelj sektora za Slovence u inozemstvu pri Vladi R Slovenije Rudi Merljak, zamjenica župana Istarske županije iz redova talijanske nacionalne zajednice Jessica Acquavita, predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske županije Gianclaudio Pellizer, zamjenik gradonačelnika Kopra Mario Steffè te predsjednik Samoupravne zajednice talijanske nacionalnosti iz Kopra Alberto Scheriani.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.