Vijesti

Novigrad među hrvatskim gradovima najugodnijima za život

10.05.2017. /// Novigrad Vijesti
Novigrad je, sudeći prema nedavno objavljenoj analizi Jutarnjeg lista, među hrvatskim gradovima najugodnijima za život. Pokazala je to analiza 40 različitih kriterija, prema kojima su ocjenjivani svi hrvatski gradovi (njih 128), a kojima se, temeljem dostupnih podataka, nastojalo utvrditi ukupnu kvalitetu života koju uživaju tamošnji stanovnici - od zaposlenosti i zarade, preko dostupnosti zdravstvene zaštite, uvjeta u obrazovanju, mogućnosti studiranja, kulturne ponude i turizma, do sigurnosti od kriminala, održivosti gradskih proračuna i poduzetničke klime.

I ova je analiza pokazala da sjever zemlje i dalje stoji bitno bolje od juga te da se ukupne razlike ne smanjuju: među 10 najbolje plasiranih gradova, samo je jedan - Dubrovnik - s juga. Na prvom je mjestu Varaždin, a na drugom Zagreb, glavni grad s nizom najboljih pokazatelja. Među prvih 20 je čak sedam istarskih gradova - Buzet, Poreč, Rovinj, Pula, Labin, Novigrad i Umag.

Neki od najvažnijih atributa Novigrada, koji su ga svrstali tako visoko na ovoj rang listi, su najveći broj poduzetnika na 1.000 stanovnika – njih 77,1, zatim samo 3,1 posto nezaposlenog stanovništva, što ga svrstava na 10. mjesto, a važan detalj je i što Novigrad nema prireza.

Cijeli članak s analizom Jutarnjeg lista možete pročitati OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.