Vijesti

Novigrad proglašen najboljim mjestom za život u Hrvatskoj!

05.10.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik / Komunalne informacije
Veliki projekt prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su organizirali portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u šibenskom Amadria Parku, u sklopu „Dana regionalnog razvoja i EU fondova“, koje organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Grad Novigrad-Cittanova proglašen je tom prigodom najboljim mjestom za život u Hrvatskoj, odnosno pobjednikom u kategoriji ukupne kvalitete života, u konkurenciji malih gradova!

Novigrad je time nadmašio glavne konkurente, finaliste u kategoriji malih gradova - Cres, Hvar, Krk i Novalju. Sami organizatori izbora naglasili su kako je riječ o najkompleksnijoj i najzanimljivijoj kategoriji, kojoj posebnu dodanu vrijednost i težinu daje to što su u nju uključili i same građane, njihove stavove i prioritete. Agencija Ispos napravila je naime istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, uspoređeni su pokazatelji gradova po čak 26 različitih parametara, te je tako dobiven poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Uspoređivani su, među ostalim, prosječna primanja stanovnika, stopa siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopa prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću, te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe. Nadalje, s obzirom da su ispitani građani istaknuli kao bitno, analizirano je i izdvajanje gradova za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu, te komunalne usluge. Naposljetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva.

Nagradu je na finalnoj svečanosti preuzeo gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. Zahvalio je tom prigodom organizatorima ovog izbora, te iskoristio prigodu kako bi čestitao svim ostalim finalistima i pobjednicima, a posebno svojim kolegama iz istarskih gradova, koji su velikim brojem nominacija i nagradama još jednom pokazali kako je Istra regija lider u mnogim područjima. Milos je pohvalio inicijativu organizatora i ovaj projekt odabira najboljih gradova u pojedinim segmentima, što svakako potiče izvrsnost, no, naglasio je i kako u Hrvatskoj sigurno ima još puno gradova i općina koji mogu i bolje i više, no država je ta koja mora pokazati povjerenje u lokalnu samoupravu, te se decentralizirati. „Upravo je to najbolji način da pokrenemo društvo i da svatko od nas da najbolje od sebe“, zaključio je gradonačelnik Novigrada.

Treba naglasiti kako je Novigrad ušao u najuži izbor, u samo finale, i u preostale dvije kategorije – u izboru za najbolji grad na području gospodarstva, te na području demografske i obrazovne politike. Pored Novigrada to je uspjelo još samo Poreču i Umagu, u kategoriji srednjih gradova.

Inače, najbolji gradovi na području gospodarstva su Krk, Sveta Nedelja i Varaždin. Pag, Umag i Čakovec pobjednici su kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život. Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagrada za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Plakete su svečano uručene i svim finalistima. Da podsjetimo, od istarskih gradova u finalu su - pored Novigrada, Poreča i Umaga, koji su finalisti bili u sve tri kategorije - bili još i Rovinj i Pula u kategoriji gospodarstva, Pazin u kategoriji obrazovanja i demografije, te Labin i Rovinj u kategoriji ukupne kvalitete života.

U obrazloženju odabira Grada Novigrada-Cittanova pobjednikom u kategoriji ukupne kvalitete života, organizatori navode slijedeće:
Novigradu su atribut grada najugodnijeg za život proteklih godina višekratno potvrđivali različiti izvori, različita istraživanja i rangiranja. Prema analizi Jutarnjeg lista iz 2017. godine, i to na temelju analize 40 različitih kriterija, Novigrad je među hrvatskim gradovima najugodnijima za život, a ugledni poslovni magazin Forbes u svom 2015. godine ga je svrstao među 20 hrvatskih gradova u kojima se „najbolje živi i posluje“.

Kvalitetu življenja Grad Novigrad podiže konstatnim ulaganjem u javnu infrastrukturu, te podrškom gospodarstvu, koje je egzistencijalni temelj, kako zajednice tako i pojedinca.
„Posebno nam je važan i društveni standard svih kategorija naših sugrađana, svjesni da se upravo tom društvenom nadogradnjom stvara osjećaj zadovoljstva, sigurnosti pa i pripadnosti zajednici“, ističe gradonačelnik Anteo Milos.

Permanentna ulaganja u sve segmente komunalne infrastrukture, na najširem području grada, dovela su danas Novigrad na nivo odlične komunalne opremljenosti i povezanosti. Na području grada više je od 600.000 m2 javnih zelenih površina, 20 dječjih igrališta, mnogobrojni parkovi, sportski tereni, uređene plaže i prostori za rekraciju jedan su od glavnih značajki urbanog standarda grada.

Novigrad je već godinama među prvima u Hrvatskoj u provođenju ekološki održivih projekata - 2006. godine su dobili prvu Europsku nagradu za ekološku i energetski učinkovitu javnu rasvjetu, među pionirima su u provedbi nacionalnog projekta izgradnje ekološki održivog sustava odvodnje otpadnih voda, a više od 95% kućanstava povezano je na suvremeni sustav fekalne odvodnje.

Potiču gospodarstvo i poduzetništvo, a rezultat je mjerljiv indeksom gospodarske razvijenosti, koji Novigrad već godinama svrstava u sam vrh najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj sa stopom nezaposlenosti ispod 4% i uz najveće povećanje zaposlenosti u RH u proteklom razdoblju.

Prema meritornim analizama portala gradonačelnik.hr su samom su hrvatskom vrhu po izdvajanjima za pojedine segmente društvenih djelatnosti, od sporta i rekreacije, predškolskog odgoja, obrazovanja i demografske politike.

'Sretni smo što danas živimo u uređenom gradu koji pruža odlične uvjete za rad, u gradu koji je siguran i koji svojim društvenim standardom osigurava visoku kvalitetu življenja. Naša nastojanja idu u smjeru očuvanja i valorizacije kulturnih i prirodnih vrijednosti kao temelja održivog gospodarskog i društvenog rasta', zaključuje gradonačelnik Milos.


Cjeloviti članak na portalu gradonacelnik.hr možete pronaći OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.