Vijesti

Novigrad prvi u Hrvatskoj po izdvajanjima za sport i rekreaciju po broju stanovnika

06.09.2017. /// Novigrad Vijesti / Sport
Portal gradonačelnik.hr, koji redovito prati i analizira rad i aktivnosti gradova i općina te njihovih čelnika, analizirao je i koliko su hrvatski gradovi u prošloj godini izdvojili sredstava za sport i rekreaciju svojih građana. Temelj analize bili su podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu. Tom analizom utvrđeno je kako je tek deset gradova u RH za sport i rekreaciju izdvojilo preko deset posto svojeg proračuna, a među njima se našao i Grad Novigrad-Cittanova.

Novigradu je pripalo visoko 8. mjesto prema izdvajanjima za sport i rekreaciju u odnosu na ukupni gradski proračun. U 2016. izdvojeno je naime u tu svrhu 15,27 posto ukupnog gradskog proračuna. Prvi je na ovoj listi Grad Zabok, s 30,64%, a od istarskih gradova među prvih deset našao se još Labin, na 7. mjestu, s 18,03 posto proračuna izdvojenog za sport i rekreaciju.

Kada se pak promatraju izdvojena sredstva prema broju stanovnika (per capita), Novigrad se penje na sam vrh ljestvice. S 1.505 kuna po stanovniku izdvojenima za sport i rekreaciju u 2016. godini Gradu Novigradu-Cittanova naime pripada prvo mjesto u Hrvatskoj! Na drugome je mjestu Zabok, a od istarskih gradova tu su još Labin na trećem i Poreč na petom mjestu.

Komentirajući ove za Novigrad vrlo pohvalne rezultate, gradonačelnik Anteo Milos izjavio je: „Vrlo mi je drago da i ovi sasvim egzaktni pokazatelji ilustriraju napore i resurse koje kao Grad ulažemo u pravcu razvoja sporta i rekreacije za najširi krug naših sugrađana. Novigrad je zasigurno sredina koja brine o razvoju sporta i rekreacije, kako kroz višegodišnja ulaganja u izgradnju i održavanje sportske infrastrukture, tako i kroz redovite proračunske dotacije sportskim klubovima na području našega Grada. Kada govorimo o sportsko-rekreativnoj infrastrukturi koja je izgrađena javnim novcem, iz gradskog proračuna, onda možemo istaknuti sportsku dvoranu, dva nogometna terena (od kojih je jedan s umjetnom travom), četiri tenis terena, dva igrališta za odbojku na pijesku, dva boćališta, ali i 25 polivalentnih dječjih igrališta na najširem području Grada. Ove smo godine primjerice dosegnuli brojku od 90.000 četvornih metara pod parkovima i dječjim igralištima. Pridodamo li tome 600.000 m2 javnih zelenih površina koje održava i uređuje gradsko komunalno poduzeće Neapolis, dolazimo do ukupne površine od 70 hektara koji su na raspolaganju našim sugrađanima najrazličitije dobi za igru, sport i rekreaciju, istaknuo je Milos te dodao:

- Sva ta sportsko-rekreativna infrastruktura iziskuje i kvalitetno održavanje, a samim time i financijska izdvajanja iz gradskog proračuna, što je još jedan vid izdvajanja za sport i rekreaciju. Iz gradskog budžeta sufinancira se i najam sportske dvorane za potrebe gradskih sportskih klubova. Na koncu tu su i godišnje proračunske dotacije za redoviti rad naših sportskih udruga odnosno klubova, kao i posebna izdvajanja za primjerice prijevoz ili liječničke preglede za sve sportske udruge koje rade s mladima, veli Milos te zaključuje:

- Sve to pokazuje i dokazuje da je Grad Novigrad-Cittanova odavno prepoznao važnost sporta i rekreacije, te je postigao zavidne rezultate u popularizaciji sporta kao životnog opredjeljenja. Kroz protekle godine podigli smo kvalitetu sportske infrastrukture, povećali broj i poboljšali opremljenost sportskih objekata, ali i podigli razinu sportsko-pedagoškog rada s mladima, što smatramo velikim benefitom za našu zajednicu i njezine žitelje.

Analizu portala gradonačelnik.hr možete pogledati OVDJE.

 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.