Vijesti

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća

24.04.2019. /// Novigrad Vijesti / Gradsko vijeće
U četvrtak 18. travnja održana je 16. sjednica Gradskog vijeća.

Na prijedlog gradonačelnika Antea Milosa s dnevnog reda sjednice skinuta je točka dnevnog reda koja se odnosi na Odluku o usvajanju revizije Akcijskog plana održivog razvoja Grada Novigrada–Cittanova (SEAP). Naime, nakon što su vijećnicama i vijećnicima dostavljeni materijali za ovu sjednicu, gradska uprava zaprimila je od stručnog izrađivača revizije SEAP-a dorađenu verziju dokumenta, na temelju novih dostupnih podataka. Dorađenu verziju potrebno je prethodno pregledati i potvrditi, nakon čega će ona biti upućena vijećnicima na razmatranje i usvajanje u sklopu jedne od narednih sjednica Gradskog vijeća.

Prihvaćena je Odluka o izboru članova vijeća Mjesnih odbora na području Grada Novigrada-Cittanova, koju je obrazložio gradonačelnik Anteo Milos. Prenio je kako je namjera da se izbori za vijeća Mjesnih odbora održe 26. svibnja, usporedo s izborima za EU parlament, kako bi se građani dodatno motivirali da izađu na glasanje za mjesne odbore, a time bi se – uz veću izlaznost – dobili i mjerodavniji rezultati izbora. Milos je prenio kako će se, sukladno gradskom Statutu, birati vijeća za četiri MO-a: Novigrad 1, za dio naselja Novigrad–Cittanova (starogradska jezgra, do križanja s državnom cestom DC 75), Novigrad 2, za drugi dio naselja Novigrad–Cittanova (Karpinjan, Šaini, Vidal i Marketi), Dajla, za naselja Dajla i Mareda, te Bužinija, za naselja Bužinija i Antenal. Prema broju birača najmanji je mjesni odbor Dajla, dok ostala tri mjesna odbora imaju podjednak broj glasača, od 1.000 do 1.200, prenio je gradonačelnik. Pojasnio je ukratko i proceduru izbora, te druge najvažnije detalje. Izbore raspisuje Gradsko vijeće, a članovi vijeća Mjesnih odbora biraju se na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, razmjernim izbornim sustavom, pri čemu svaki Mjesni odbor ima po sedam članova. Izbori se održavaju svake četiri godine. Izborne kandidature mogu istaknuti političke stranke i grupe birača, uz prikupljenih 30 potpisa birača. Rok za kandidiranje je 14 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora. Za člana vijeća MO-a može biti biran građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području MO-a čije se vijeće bira. Član vijeća ne može istovremeno biti gradonačelnik Grada odnosno njegov zamjenik, te član uprave trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada, ravnatelj ustanove kojoj je Grad osnivač. Osobe na tim funkcijama mogu biti kandidati na listama, ali zbog nespojive dužnosti, ukoliko budu izabrani, moraju dati ostavku. Nakon što ova odluka stupi na snagu, Gradsko vijeće donijet će odluku o raspisivanju izbora.

Usvojena je Odluka o imenovanju predstavnika i zamjene predstavnika Grada Novigrada-Cittanova u Lokalnoj akcijskoj grupi „Sjeverna Istra“. Odluku je obrazložio resorni pročelnik Alen Luk. Za potrebe održavanja izborne sjednice Skupštine LAG-a „Sjeverna Istra“ za predstavnika Grada Novigrada–Cittanova u LAG-u imenovan je gradonačelnik Anteo Milos, a za zamjenicu predstavnika Corinne Pozzecco, samostalni upravni referent za provođenje projekata i poduzetništvo u Gradu Novigradu-Cittanova.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.