Vijesti

Održana radionica Pokazatelj održivog turizma obalnih turističkih destinacija i model „Zelena plaža"

10.04.2019. /// Novigrad Vijesti / Turizam
U Domu kulture u Rovinju održana je 9. travnja radionica u okviru projekta MITOMED+ „Modeli integriranog turizma na Mediteranu Plus“, pod nazivom Pokazatelji održivog turizma obalnih turističkih destinacija i model „Zelena plaža“, u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam i Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Da podsjetimo, glavni cilj projekta MITOMED+ je povećati održivost i odgovornost u pomorskom i obalnom turizmu. Projekt je podijeljen u dvije faze: provedbu Pilot aktivnosti 1 koja uključuje testiranje pokazatelja putem alata za procjenu održivog turizma i razvoj otvorene online platforme za pokazatelje održivog turizma te Pilot aktivnost 2 koja se odnosi na razvoj i implementaciju modela Zelene plaže u partnerskim regijama.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, Nada Prodan Mraković, dipl. oec. predstavila je realizirane aktivnosti provedene u okviru Regionalnog programa uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji, istaknuvši važnost daljnjeg upravljanja područjima i plažama na održiv način.

Predstavnice Instituta, dr. sc. Kristina Brščić i dr. sc. Danijela Poljuha predstavile su socio-ekonomske i okolišne pokazatelje održivog turizma, dok je Katarina Lovrečić, mag. oec. demonstrirala online platformu pokazatelja održivog turizma kreiranu u sklopu projekta MITOMED+, a Tina Šugar, mag. ing. agr., predstavila je model “Zelene plaže”.

Model Zelene plaže je alat za samoprocjenu koji pomaže lokalnim vlastima pri donošenju odluka o upravljanju plažama na održiv način, a sadrži mnogobrojne prednosti za okoliš i zaštitu biološke raznolikosti, gospodarske i društvene pogodnosti te doprinosi kvalitetnijem iskustvu potrošača.

Predstavnici gradova koji su sudjelovali u realizaciji aktivnosti projekta MITOMED+ predstavili su vlastita iskustva u korištenju kreiranih alata. Dr. sc. Damir Hrvatin predstavio je iskustva u Poreču; Vanja Gorički, dipl. oec. iskustva u Novigradu; a Robert Mohorović, mag. oec. iskustva u Rapcu i Labinu. Radionici je prisustvovalo 20 sudionika, predstavnika lokalne i regionalne samouprave, Ministarstva turizma, Turističkih zajednica i ostali zainteresirani za teme održivog turizma. Cilj radionice bio je predstaviti alate kreirane u okviru projekta sudionicima, lokalnim samoupravama, Turističkim zajednicama i ostalim dionicima koji donose odluke i upravljaju turističkim resursima u obalnim područjima radi budućeg upravljanja obalnim turističkim područjima na održivi način. Svi zainteresirani za korištenje kreiranih alata pozvani su da se priključe.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.