Vijesti

Potpisan ugovor za gradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje vrijedan 55 milijuna kuna

04.05.2021. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
U novigradskoj gradskoj loži potpisan je ugovor o radovima na rekonstrukciji dijela postojećeg te izgradnji novog sustava odvodnje na području Novigrada i Brtonigle.

Ugovor su potpisali Krešimir Vedo, predsjednik Uprave komunalnog poduzeća 6. maj odvodnja d.o.o. Umag, kao predstavnik investitora te Martin Gosenca, predsjednik uprave poduzeća CGP d.d. iz slovenskog Novog Mesta, kao predstavnik izvođača radova. Vrijednost ugovora odnosno njime predviđenih radova je 54,9 milijuna kuna (bez PDV-a).

Potpisanim ugovorom predviđa se među ostalim rekonstrukcija fekalne kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri Novigrada u duljini od 2.450 metara, a obzirom da je postojeći sustav odvodnje mješovitog tipa, te kombinira oborinsku odvodnju i kanalizaciju, predviđena je izgradnja nove oborinske kanalizacije u duljini od 1.285 metara. Dobit će se time daleko adekvatniji razdjelni sustav odvodnje u starogradskoj jezgri, koji će tako rasteretiti buduću suvremenu mrežu fekalne ovodnje. Predviđena je i rekonstrukcija vodovodne mreže u centru grada u duljini od 1.261 metar, čime će se u konačnici dobiti u potpunosti nova podzemna infrastruktura u novigradskoj starogradskoj jezgri.

Pored toga, predviđena je izgradnja kanalizacijske mreže u novigradskom naselju Stancija Bružada i brtoniškim Velim Brajdama, na lokaciji Ronko, u ukupnoj duljini 1.295 metara, te rekonstrukcija tri crpne stanice i tri havarijska ispusta ukupne duljine 1.562 metra, koji će se u podmorskom dijelu produžiti 500 metara.

Projektom je predviđena i izgradnja glavnog kolektora Brtonigla-Fiorini u duljini od 3.627 metara, čime će se sustav Brtonigla spojiti na novigradski sustav odvodnje i pročišćavanja. Nakon izgradnje tog kolektora predviđeno je uklanjanje postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Brtonigli. U okviru ugovora izgradit će se i glavni kolektor Nova Vas- Fiorini u duljini od 4.935 metara s dvije crpne stanice te će se i taj dio mreže spojiti na sustav odvodnje i pročišćavanja Novigrad. I ovdje će se nakon izgradnje kolektora ukloniti postojeći pročišćivač Nova Vas.

Riječ je o dijelu većeg projekta sufinanciranog EU sredstvima, pod nazivom „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag - Savudrija - Novigrad“, dok se dio projekta koji se odnosi na Novigrad i Brtoniglu službeno zove „Novogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje Novigrad – Brtonigla“.
Od ugovorene vrijednosti radova u iznosu od 54.900.068 kuna (bez PDV-a), 50.217.924 kuna odnosi se na radove obuhvaćene EU projektom, dok će preostali iznos financirati Grad Novigrad-Cittanova radi izgradnje oborinske kanalizacije i vodovoda u starogradskoj jezgri.

Procijenjena ukupna vrijednost krovnog projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad“ iznosi 445.355.470,66 kuna, od čega 71 posto čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29 posto u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode i 6. maj odvodnja.
Namjera je da radovi započnu u listopadu ove godine, a ugovorom je njihovo trajanje predviđeno na rok od 37 mjeseci, dakle oko tri godine. U planu je da se radovi unutar starogradske jezgre izvode izvan ljetnih mjeseci, kako bi se u što manjoj mjeri remetila turistička sezona.

- Današnje potpisivanje ugovora priredili smo u ovom prostoru gradske lođe iz jednog simboličnog razloga, jer su se na ovome mjestu i u dalekoj povijesti donosile neke za Novigrad i njegove građane vrlo važne odluke. A ovaj ugovor, odnosno investicija na koju se on odnosi, svakako je od povijesne važnosti za naš grad, naglasio je novigradski gradonačelnik Anteo Milos dodajući: „Osim što je jedna od najvećih investicija u novijoj povijesti grada, riječ je i o jednom od najtežih i najzahtjevnijih projekata, za čiju će realizaciju trebati puno znanja, upornosti i angažmana svih nas koji ćemo u taj projekt biti uključeni, ali i razumijevanja naših sugrađana, posebice žitelja starogradske jezgre, na čijim će se ulicama radovi odvijati. Riječ je o projektu koji će zadirati u svaku kuću i svaku ulicu te će utjecati na život svakog građanina Novigrada, a sve s konačnim ciljem očuvanja mora, kao jednog od naših najvećih prirodnih bogatstava, jer ovaj kraj od mora živi stoljećima, bilo da je riječ o ribarstvu ili turizmu.“

Milos je naglasio i kako će se ovim projektom u očuvanje i zaštitu prirode na području Novigrada uložiti preko 130 milijuna kuna, što uključuje nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na najviši, 3. stupanj, uz sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju kompletne kanalizacijske mreže unutar starogradske jezgre. Ova važna investicija u podzemnu infrastrukturu starogradske jezgre predstavlja i neizostavni preduvjet za nastavak njezinog uređenja popločenjem partera ulica i trgova u povijesnom centru grada, istaknuo je Milos, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta te omogućili da on dođe do današnje faze potpisivanja ugovora odnosno skorašnjeg početka radova.

Kompletan projekt kao i radove predviđene ovom investicijom pobliže je predstavio član uprave komunalnog poduzeća 6. maj odvodnja Reuf Šerbečić, podsjetivši kako je ovo četvrti ugovor u sklopu projekta Aglomeracije. „Nakon ovog potpisivanja ugovora pred nama je još nekoliko mjeseci pripremnih aktivnosti, kako bi već najesen krenuli i s konkretnim radovima“, najavio je Šerbečić.

Načelnik Brtonigle Paolo Klarić istaknuo je kako je ova investicija od velike važnosti za razvoj tog kraja, te kako se ovime nastavlja u pravcu brendiranja Brtonigle kao „ekološke općine“.
Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i predstavnici Hrvatskih voda - VGO Rijeka, zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada-Cittanova Sonja Šikanić, te drugi uzvanici.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.