Vijesti

Potpisani ugovori o zakupu ukupno 67,6 ha poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH

20.08.2021. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
U novigradskoj Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Novigrada-Cittanova, prema prethodno provedenom natječaju. Ukupno je potpisano 14 ugovora između budućih zakupaca i Grada, u čije je ime ugovore potpisao gradonačelnik Anteo Milos.

Ovim ugovorima u zakup je dano ukupno oko 67,6 hektara zemljišta kroz 29 proizvodno-tehnoloških cjelina. Riječ je o ugovorima za koje su dobivene suglasnosti Ministarstva poljoprivrede RH i pozitivno mišljenje na nacrte ugovora od strane nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Puli. Istaknuto je ovom prigodom kako se za još desetak ugovora obuhvaćenih natječajem očekuje „zeleno svijetlo“ Županijskog državnog odvjetništva u Puli.

Da podsjetimo, ovim posljednjim natječajem za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Novigrada-Cittanova u zakup je ponuđeno ukupno nešto više od 118 hektara zemljišta. Od toga je na području k. o. Donja Mirna u zakup na 25 godina ponuđeno ukupno 9,3 ha zemljišta, dok je na području k. o. Novigrad 83,7 ha predviđeno za zakup na 25 godina, a 25 ha za zakup na pet godina, uz mogućnost produljenja na isti period. Ukupno je riječ bilo o 73 tzv. proizvodno-tehnološke cjeline odnosno katastarske čestice. Natječaj je objavljen 5. lipnja 2020. godine, a u međuvremenu je provedena kompletna zakonska procedura, čime su stvoreni uvjeti za konačno potpisivanje ugovora o zakupu. Naglašeno je ovom prilikom kako bi konačno uvođenje zakupaca u posjed trebalo uslijediti vrlo skoro, kroz tjedan-dva od potpisa ugovora. Gradonačelnik Milos najavio je i kako najesen u planu raspisivanje novog natječaja, kojim će se u zakup ponuditi još 30-ak hektara zamljišta.

„Realizacija natječaja koja je zaključena potpisivanjem ugovora, dobra je prilika novigradskim poljoprivrednicima da naprave iskorak u svojoj djelatnosti. Prilika je to za 'stavljanje u višu brzinu' onima koji se poljoprivredom već bave, ali i za pokretanje nekih novih poljoprivrednih aktivnosti“, istaknuo je gradonačelnik Milos, dodajući: „Ovim natječajem dodijelili smo visokokvalitetno zemljište koje će u skoroj budućnosti pridonijeti većoj poljoprivrednoj proizvodnji ali i ljepšem izgledu grada uređenjem danas zapuštenih površina. Drago nam je da i na ovaj način možemo pomoći našim poljoprivrednicima, kojima je zemljište svakako jedan od važnih resursa. Jačanje poljoprivrede na našem području, a pogotovo proizvodnja hrane, važan je doprinos u diversifikaciji našeg gospodarstva, pogotovo u vremenu stagnacije i recesije drugih gospodarskih djelatnosti.“

Podsjećamo kako je prema prethodnim natječajima na području Grada Novigrada-Cittanova do sada u zakup dano oko 600 hektara zemljišta u vlasništvu RH, pa će ovim novim natječajem preko 90 posto poljoprivrednog državnog zemljišta na području Novigrada biti u funkciji.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.