Vijesti

Prigodno obilježen početak rada novouređenog multimedijalnog centra

13.12.2021. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
Malom svečanošću obilježeno je danas privođenje kraju višegodišnjeg projekta rekonstrukcije bivše novigradske kino dvorane u suvremeni multimedijalni centar, koji će ubuduće nositi naziv Centar za manifestacije i kulturu (CMIK). Naziv je to i u prostoru bivšeg kina smještene nove ustanove, koja će ubuduće upravljati prostorom i sadržajima koji će se ovdje odvijati, ali i drugim manifestacijama i događanjima u gradu.

Domaćin susreta bio je novigradski gradonačelnik Anteo Milos, čijem su se pozivu, među ostalima, odazvali Idis Turato, autor idejnog projekta uređenja zgrade arhitekt, Domagoj Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke Kamgrad kojoj su povjereni radovi na rekonstrukciji i sanaciji zgrade, a bili su tu i predsjednik Gradskog vijeća odnosno pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica i zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin te predstavnici tvrtki i institucija koje su sudjelovale ili pomogle u pripremi i realizaciji ovog zahtjevnog projekta.

- Dugo smo pripremali ovaj svečani trenutak nadajući se da će Covid mjere dozvoliti bogatiji program i punu dvoranu povodom otvorenja novog centra za kulturu. Velikih svečanosti nažalost i dalje ne može bit, ali smo ovime htjeli zahvaliti svima onima koji su od prvoga dana bili dio ovog projekta i koji su ga zajednički priveli kraju, rekao je u uvodu gradonačelnik Anteo Milos, podsjetivši kako je realizacija projekta trajala više od 10 godina, ako se računa od pisanja projektnog zadatka do današnjeg dana. „Kao Novigrađanin koji je mnoge trenutke svog djetinjstva proveo u ovoj zgradi osjećam se sretno i ponosno. Vjerujem da i drugi Novigrađani, koji su također vezani uspomenama za ovaj prostor, dijele isti osjećaj ponosa i zadovoljstva zbog ponovnog otvaranja obnovljenog kina. Ovo je mjesto sinonm kulture, druženja i zabave, zato sam i kao gradonačelnik sretan što danas, nakon dugo godina, ovome gradu i njegovim građanima u punom sjaju vraćamo ovaj prostor za kulturu“, naglasio je Milos, zaključivši riječima: „ Mi smo svoj dio posla priveli kraju, red je da od sutra neki novi ljudi preuzmu štafetu i sadržajima i programima daju puni smisao ovom projektu.“

Prigodno su se obratili i Domagoj Kamenski, Idis Turato i Vladimir Torbica, svi odreda izrazivši veliko zadovoljstvo dovršetkom ovog projekta, ali i konačnim rezultatom. Mala svečanost zaključena je projekcijom kratkog filma kojim se podsjetilo na kronologiju radova na uređenju kina u CMIK, a simbolično je za tu prigodu pripremljena i torta, koju su zajednički prerezali Milos, Torbica, Kamenski i Turato.

Najavljeni su ovom prigodom i prvi programi unutar CMIK-a, tijekom druge polovice prosinca, mahom namijenjeni mlađoj publici i djeci, od kazališnih predstava do druženja s Djedom Mrazom, obzirom da je ovo vrijeme prosinačkih radosti nekako najdraže upravo djeci, pa se u ova ne baš sretna pandemijska vremena htjelo obradovati bar naše najmlađe sugrađane.

A mnogi drugi programi, kako za djecu tako i za odrasle, od kina i kazališta, preko glazbenih događanja i koncerata, do raznih drugih kulturnih i zabavnih sadržaja, trebali bi krenuti s početkom 2022. godine, kada će CMIK započeti s radom. Nadamo se da će epidemiološke prilike tada biti povoljnije, kako bi se ovaj novi gradski prostor, namijenjen raznim društvenim sadržajima, što bolje i sadržajnije iskoristio te postao mjestom na koje će Novigrađani, ali i mnogi drugi, rado i često dolaziti, rečeno je ovom prigodom.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.