Vijesti

Starsky&Hutch na svom globalnom eko pohodu posjetili i Novigrad

24.04.2019. /// Novigrad Vijesti
Martin Hutchinson, 57-godišnji bivši vatrogasac iz engleskog Manchestera, koji je prije tri godine na ležećem triciklu krenuo iz Velike Britanije put – ni manje ni više no – Australije, posjetio je na svom proputovanju Hrvatskom nakratko i kolege iz novigradskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Neapolis.

Novigradski DVD-ovci Hutchinsona i njegova vjernog četveronožnog prijatelja Starskyja dočekali su srdačnom dobrodošlicom i prigodnim darovima, te mu pružili okrjepu i prenoćište na jednu noć. Dobrodošlicu u Novigrad neobičnom svjetskom putniku došao je izraziti i novigradski gradonačelnik Anteo Milos, koji je u društvu DVD-ovaca sa zanimanjem poslušao priču gosta iz Engleske, te motive njegova nesvakidašnjeg putovanja.

Doznali su tako kako je Hutchinson na put oko svijeta krenuo s osnovnom namjerom da ukaže na potrebu očuvanja okoliša i potakne ljude da promišljaju i djeluju ekološki. Iza sebe već ima jednu ekološku misiju, na koju je krenuo iz Meksika 2006. godine, a potom u deset godina propješačio 34 tisuće kilometara kroz 21 zemlju. Nedugo nakon povratka s pješačkog podviga, krenuo je i na ovaj s ležećim triciklom. Do sada je na taj način prevalio 19 tisuća kilometara kroz Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Belgiju, Luksemburg, sjevernu Italiju i Sloveniju, iz koje je došao u Hrvatsku. Posjetio je oko šest tisuća škola u kojima je djeci pričao o svojim iskustvima i opažanjima o klimatskim promjenama, te ih poučavao kako se prema okolišu treba odnositi s poštovanjem i pažnjom.

Putovanje na triciklu trebalo bi trajati do 2030. kada Starsky&Hatch planiraju stići do Australije. „Ako baš i ne stignemo tamo, nije toliko važno, jer je naša glavna misija ukazivati ljudima diljem svijeta na to da je okoliš onečišćen više nego što mislimo i više nego što na prvi pogled izgleda“, veli Hutchinson.

Kad govori o svom podvigu uvijek govori u množini, jer – kako veli - on i Starsky su jedno! Mješanca labradora i border coolija sreo je u Portugalu, a ovaj od tada trčkara za njim na biciklu, ili se vozi na njegovu stražnjem dijelu. Obzirom na svoje prezime, vjernog četveronožnog prijatelja i pratitelja nazvao je Starsky, kao asocijaciju na dvojac iz poznate televizijske serije, kasnije i filma, Starsky&Hutch.

Tijekom druženja sa svojim novigradskim domaćinima Hutchinson je pohvalio uređenost Novigrada, ali i istre i većeg dijela Hrvatske. „Uistinu spadate među najčistije dijelove svijeta! Međutim, i kod vas ima stvari koje se mogu poboljšati. Na primjer, Starsky i ja prošli smo novigradskom plažom koja je bila čista i uređena, ali sam pažljivijim promatranjem pronašao sitne komadiće mikroplastike. Trebat će dakle dodatni napori da se i ta ekološka prijetnja spriječi i ukloni“, upozorio je Hutchinson.

Svojim je domaćinima prenio i kako nerijetko prespava u školama u kojima održi predavanja, spava i po crkvama, sportskim dvoranama, kod dobrih ljudi, ili u šatoru kojega nosi sa sobom. Često i vatrogasci u sredinama koje obilazi pokažu kolegijalnost, pa ga – poput novigradskog DVD-a – ugoste, okrijepe i osiguraju prenoćište. Kaže i kako se financira sam, od svoje ušteđevine, a to mu je sasvim dovoljno jer – kako veli - živi krajnje skromno.

Dodao je da će snimiti video o pozitivnom primjeru Novigrada i njegovoj brizi za čistoću okoliša, te ga uz tisuće drugih videa prije toga, mahom ipak s negativnim primjerima, postaviti na internetski video servis YouTube.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.