Vijesti

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada

30.08.2019. /// Novigrad Vijesti / Gradsko vijeće / Gradonačelnik
Na sam dan Grada i novigradskog patrona sv. Pelagija, 28. kolovoza, u dupkom ispunjenoj Gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća.

Među ostalim predstavnicima društvenog, gospodarskog i drugog javnog života Novigrada i Istre, pozivu na sjednicu odazvali su se i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, saborski zastupnici Emil Daus i Giovani Sponza, zastupnik u EU parlamentu Valter Flego, gradonačelnici, načelnici i predstavnici istarskih gradova i općina, gradonačelnica s Novigradom zbratimljenog Grada Iloka, Marina Budimir, te počasna vicekonzulica Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Giuseppina Rajko.

Uvodni pozdrav u ime domaćina okupljenima je uputio predsjednik Vijeća Vladimir Torbica, a skupu su se obratili i obnašatelj dužnosti župana Radin, te gradonačelnica Iloka Budimir, koja je svom novigradskom kolegi uručila i prigodni poklon.

Kako je i uobičajeno u ovakvim svečanim prigodama, gradonačelnik Anteo Milos sugrađanima i uzvanicima u svom je govoru prenio najvažnije aktivnosti i rezultate rada gradske uprave u proteklih godinu dana, kao i nastojanja i planove za razdoblje koje slijedi.

Nabrojavši neke od važnijih projekata i investicija u proteklih godinu dana, Milos je zaključio: „Zahvaljujući javnim ulaganjima, ali i mnogobrojnim privatnim investicijama, Novigrad je danas uređeni grad, grad koji živi i koji se razvija, u kojem bilježimo pozitivne gospodarske pokazatelje. Dostignuti rezultati opravdavaju naš trud i uložena sredstva i osnova su za kvalitetan i ravnomjeran rast društvenog standarda. Zahvaljujući dosadašnjem radu, gospodarskim pokazateljima i dostignutom društvenom standardu Novigrad je ponosan na nagradu za najbolji grad za život u RH u 2018. godini u kategoriji do 10.000 stanovnika. Nagrada je zasluga svih koji žive i stvaraju ovaj grad. Neka nas ona motivira i potakne da i u buduće svi zajedno doprinosimo gradu u kojem živimo.“

U okviru projekata čija realizacija tek slijedi, gradonačelnik Milos najavio je: „Pred nama je nastavak investicijskog ciklusa, kao i novi projekti u javnom sektoru. Od svih projekata najveću važnost ima nadogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj pročišćavanja u sklopu kojega je i rekonstrukcija i uređenje starogradske jezgre. Ovaj najveći i najzahtjevniji projekt vrijedan je više od 130 milijuna kuna i obuhvaća područja Grada Novigrada i Općine Brtonigla.“ Najavljen je i nastavak realizacije projekta subvencionirane stanogradnje, u okviru kojega će novigradskim obiteljima biti ponuđeno devet stanova po uvjetima bitno povoljnijima od onih tržišnih. Među ostalim na području Dajle izgradit će se lučica za potrebe lokalnog stanovništva, nastavit će se s uvođenjem ekološki prihvatljive LED rasvjete na cijelom području Grada, nove prometnice dobit će naselja Vidal i Bikokere, a rekonstruirat će se i prometnica u Stradi Kontesi, kao najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu u 2020. godini.

„Nakon skoro tri godine rada na izmjenama Prostornog plana uređenja Grada, konačni prijedlog Plana je usvojen i upućen nadležnim tijelima na suglasnost. Novim planom dodatno su smanjena građevinska područja, zaštićeno je područje Karpinjana i rta Mujela od izgradnje, a definirana su i nova područja za sport i rekreaciju“, prenio je gradonačelnik. Najavio je i izgradnju nove talijanske škole, kao i rekonstrukciju zgrade bivšeg kina u suvremeni multimedijalni centar. „Na kraju ovog večerašnjeg govora u kojem su predstavljeni dosadašnji rad i planovi za budućnost, izražavam svoje zadovoljstvo onime što smo postigli, pogotovo projektima koji su pred nama. Kao gradonačelnik želim da ovaj grad i dalje bude uspješan, da bude pozitivan primjer i dobar partner privatnim i javnim inicijativama na lokalnom i regionalnom nivou“, zaključio je svoje obraćanje gradonačelnik Milos.

Drugi dio svečane sjednice bio je posvećen dobitnicima gradskih priznanja. Grb Grada Novigrada-Cittanova zaslužili su Klaudio Marinčić, za dugogodišnji doprinos u uređenju Novigrada (iz objektivnih razloga nije nazočio sjednici, pa će mu priznanje biti naknadno uručeno), te Silvio Simonović, za dugogodišnju gospodarsku aktivnost i promociju novigradskog ribarstva. Plaketa Grada uručena je uljari Al Torcio novigradske obitelji Beletić, za dugogodišnju uspješnu poljoprivrednu djelatnost; poduzeću FA.IS.A d.o.o. Novigrad za dugogodišnju gospodarsku aktivnost; Lions Klubu Novigrad za humanitarni i društveno koristan rad, te novigradskom župniku vlč. Luki Pranjiću, za izniman doprinos u razvoju vjerske i društvene zajednice Grada Novigrada-Cittanova. U ime svih nagrađenih zahvalu je uputilo vlč. Pranjić, zahvalivši na tome što je prepoznat trud, rad i entuzijazam ovogodišnjih laureata.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.