Vijesti

U petak 20. prosinca predstavljanje monografije o turizmu Novigrada - ODGOĐENO

10.12.2019. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava

PREDSTAVLJANJE JE ODGOĐENO!

Predstavljanje monografije „Turizam Novigrada - Povijesni razvoj novigradskog turizma od 19. stoljeća do danas", najavljeno za petak 20. prosinca, odgođeno je do daljnjega, iz objektivnih razloga. O novom datumu predstavljanja bit ćete pravovremeno informirani. Zahvaljujemo na razumijevanju.

***

U petak 20. prosinca 2019. s početkom u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Novigrada-Cittanova (Veliki trg 11) održat će se predstavljanje monografije „Turizam Novigrada - Povijesni razvoj novigradskog turizma od 19. stoljeća do danas / Il turismo a Cittanova - Lo sviluppo storico del turismo a Cittanova dal XIX secolo ad oggi“.

U stvaranju knjige sudjelovala su četiri autora: Bojan Horvat je obradio razdoblje od prvih pojava ovoga fenomena u 19. stoljeću do konca 1960-ih godina; Željko Cetina obradio je 1970-te i 1980-te, uključujući i ljetnu sezonu 1991. godine; Luka Tidić bavio se turizmom od sezone 1992. do 2017.; a Ivan Žagar autor je uvodnih napomena, te obrađuje infrastrukturne preduvjete i općenito pitanja razvoja turizma u regiji, opće napomene za međuratno razdoblje, te one za razdoblje obnove turizma nakon drugog svjetskog rata, kao i pojedine činjenice za svako od navedenih razdoblja, te zaključak. Ovom prigodom knjigu će predstaviti sva četiri autora.

Cilj je ove knjige ustvrditi povijesni hod turizma na području Novigrada i najbliže okolice od druge polovine 19. stoljeća do danas, istražiti kako se razvijao, te na koji je način utjecao na opći razvoj ovog kraja. Veći prostor posvetio se pritom razdobljima socijalizma i hrvatske neovisnosti, kada se stvarao masovni turizam, odnosno oblikovao u ono što znamo kao novigradski turizam danas.

Izdavač monografije je Grad Novigrad-Cittanova. Partner na projektu izrade monografije bila je udruga Istarska baština. Urednik izdanja je Ivan Žagar, recenzenti su dr. sc. Milan Radošević i dr. sc. Petra Kavrečič, lekturu potpisuje Mladen Majušević, a prijevod na talijanski Plusing d.o.o. Novigrad. Grafički urednik knjige i autor prijeloma je Dražen Tomić (Kadar), dok je knjiga tiskana u Printeri.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.