Vijesti

Ulica Zidine prva u povijesti grada dobila kameno popločenje

24.04.2019. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Sredinom travnja dovršeni su radovi na rekonstrukciji partera ulice Zidine, pa je on uskrsne blagdane i prvi intenzivniji turistički vikend u godini dočekao u punom sjaju. Ulica je popločena istarskim kamenom Kanfanar bajader, a posebno je upečatljiv detalj dvojezičnog naziva ulice uklesanog u kameni parter.

Popločenju je prethodilo polaganje podzemne infrastrukture - fekalnog, vodovodnog i hidrantskog ogranka, u dužini od oko 75 metara.

Temeljita rekonstrukcija ulice Zidine svojevrsni je pilot-projekt, kojim Grad Novigrad-Cittanova želi pokazati kako će u budućnosti izgledati planirano uređenje starogradske jezgre, koje će uključiti kompletnu rekonstrukciju podzemne infrastrukture te kameno popločenje središnjeg gradskog trga i pristupnih ulica.

Zanimljivo je istaknuti kako je dovršetkom radova na kamenom opločenju, ulica Zidine postala prvom gradskom ulicom u višestoljetnoj povijesti Novigrada potpuno popločanom kamenjem. Naime, ulice starogradske jezgre nikada dosad nisu u cijelosti popločavane; nekad je kameno opločenje stajalo tek uz rub kuća, a u novijoj povijesti ulice starogradske jezgre asfaltirane su.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.