Vijesti

Velikom Feštom svetog Pelagija proslavljen zaštitnik Novigrada

30.08.2019. /// Novigrad Vijesti / Turizam / Kultura i zabava / Sport
Novigrad je i ove godine višednevnom feštom svetog Pelagija obilježio Dan Grada i mjesnog sveca zaštitnika. Od 23. do 28. kolovoza pripremljen je raznovrstan sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom eno-gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele, koja je posjetitelje dočekala od 22. do 25. kolovoza.

Glazbeni dio programa donio je od 23. do 25. kolovoza tri dana zabave na čak četiri pozornice, te „bonus“ dan na sam 28. kolovoza.

Od petka 23. do nedjelje 25. kolovoza na Velikom trgu su tako nastupali talijanski tribute band s programom pod nazivom Respect! – A night for Aretha, Detour i Tereza Kesovija. Na Porporeli su publiku zabavljali Night express band, Dražen Zečić, te Crvena jabuka. Glazbeni programi na obje pozornice započinjali su uz nastupe predgrupa, mahom domaćih istarskih glazbenih snaga. Na maloj pozornici u Prolazu Boška Petrovića, tzv. Jazz corneru of Istria, publika je uživala uz nastupe Mire Ungara & Istrian Connection, The Screaming wheelsa i mladih pjevačkih talenata iz Malog velikog mikrofona.

U kasnijim večernjim i noćnim satima na pozornici u „party zoni“ na Porporeli, na svoje su doći ljubitelji klupske i dance glazbe, obzirom da se od petka do nedjelje ovdje održao program uz nastupe DJ-a i zabavu namijenjenu nešto mlađoj populaciji. Sve tri večeri na više lokacija u gradu mogla se čuti i domaća glazba za koju se pobrinuo „putujući“ sastav…

Na sam Dan Grada, 28. kolovoza, u Prolazu B. Petrovića predstavile su se novigradske glazbene snage okupljene u nekoliko bendova, na Velikom trgu nastupio je orkestar mladih SO-DO El sistema Hrvatska, a nakon svečane sjednice Gradskog vijeća na Trgu su nastupili Vesna Nežić Ružić i Anelidi.

U nedjelju 25. kolovoza točno u ponoć nebo nad Novigradom i novigradskim zaljevom obasjao je uvijek atraktivan vatromet.

Fešta svetog Pelagija tradicionalno je donijela i bogat sportski program, u koji su se od petka do nedjelje uključili gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta, na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima. Ovogodišnje izdanje fešte donijelo je i zanimljivu „Večer uličnih čarobnjaka“.

U večernjim satima u ponedjeljak 26. kolovoza u crkvi Svetog Pelagija i svetog Maksima upriličen je po sedmi puta zajednički koncert svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom „Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…“. Utorak 27. kolovoza donio je svečano otvorenje novih prostorija gradske organizacije Crvenog križa. Bili su tu i uobičajeni protokolarni sadržaji, u okviru kojih su u utorak prijepodne tradicionalno uručene nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica u režiji TZG-a, a u večernjim satima najboljim gradskim sportašima odnosno odličnim učenicima, u režiji Grada Novigrada-Cittanova.

Na sam Dan Grada i gradskog sveca zaštitnika, 28. kolovoza, u prijepodnevnim satima održana je svečana koncelebrirana Sveta misa i procesija s kipom i relikvijama svetog Pelagija, dok je u Gradskoj vijećnici navečer održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su među ostalim uručena gradska priznanja ovogodišnjim laureatima. Druženje se nakon sjednice nastavilo na Velikom trgu i u parku muzej Lapidarium.

Organizatori i pokrovitelji Fešte svetog Pelagija su Grad Novigrad-Cittanova i novigradska Turistička zajednica.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.