Vijesti

Vijenac i svijeće povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

04.08.2021. /// Novigrad Vijesti
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu novigradskog groblja te odavanjem počasti minutom šutnje hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku, obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Delegaciju Grada Novigrada-Cittanova predvodio je ovom prigodom gradonačelnik Anteo Milos, uz nazočnost zamjenice gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine Vivijane Fakin, a pozivu Grada odazvali su se i predstavnici političkih stranaka i liste grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću, te predstavnici braniteljskih udruga UHBDR 154. I HVIDRA Umag.

Podsjetivši ukratko na zbivanja u okviru vojno-redarstvene operacije Oluja, čija se obljetnica obilježava 5. kolovoza, a kojom su oslobođeni Knin i drugi hrvatski gradovi, te najveći dio tada okupiranog teritorija RH, novigradski gradonačelnik Anteo Milos ovom je prigodom istaknuo: „Prošlo je 26 godina od najveće oslobodilačke akcije hrvatske vojske u kojoj je sudjelovalo gotovo 200.000 vojnika i kojom je okončana višegodišnja okupacija gotovo 20 posto teritorija Republike Hrvatske. Uvjeren sam da su branitelji koji su prije 26 godina stali ispred generala Markača i Gotovine u svojim mislima imali prije svega mir, pravdu i slobodu, a vjerujem da svi zajedno i danas težimo istom cilju – boljoj i uspješnijoj Hrvatskoj, boljem i uređenijem društvu u kojem živimo.“

- I mi smo danas ovdje kao dio Hrvatske koja slavi slobodu i koja želi naprijed. Danas smo tu i da ne zaboravimo bol i strahote koje donose ratovi. Tu smo da se prije svega ponosno poklonimo i zahvalimo svima onima koji su svoju žrtvu u tom ratu dali u uvjerenju da ćemo sutra živjeti bolje. Naša je ljudska zadaća odati počast žrtvama rata, prisjetiti se patnji i stradanja, kako se takve strahote ne bi ponovile budućim naraštajima, zaključio je Milos, zahvaljujući svima na odazivu, čime je – kako je naglasio – potvrđena dobra i otvorena suradnja svih braniteljskih udruga, političkih stranaka i izvršne vlasti Grada.

Okupljenima se obratio i Mato Magdić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154. brigade, koja okuplja hrvatske branitelje s područja Novigrada, Buja i Umaga. Među ostalim podsjetio je na ratni put ove brigade te posebno naglasio važnost promicanja istine o Domovinskom ratu.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.