Vijesti

Započela izgradnja zgrade u okviru Programa subvencionirane stanogradnje Grada Novigrada-Cittanova

20.01.2021. /// Novigrad Vijesti
Sredinom siječnja započeli su radovi na izgradnji višestambene zgrade u okviru Programa subvencionirane stanogradnje (SUS) Grada Novigrada-Cittanova, kojim će Grad svojim sugrađanima omogućiti da po povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, pitanje stanovanja.

Stambena zgrada s devet stanova u okviru ovog projekta gradi se na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Novigrada-Cittanova, u naselju Stancijeta, u neposrednoj blizini dvojne zgrade izgrađene u okviru već realiziranog SUS projekta. Tada je – da podsjetimo – izgrađena dvojna zgrada s 18 stanova, u koje su stanari uselili 2016. godine.

Na parceli buduće zgrade već su obavljeni pripremni zemljani radovi na iskopu temelja te je položena prva armirano-betonska ploča, a slijedi nastavak građevinskih radova, koji su natječajem povjereni glavnom izvođaču radova, poduzeću Junior P. d.o.o. iz Novigrada. Putem natječaja odabrani su izvođači i ostalih građevinskih odnosno obrtničkih radova i usluga. Rok dovršetka izgradnje je devet mjeseci, odnosno do sredine listopada ove godine. Vrijednost investicije, čiji je formalni nositelj gradsko komunalno poduzeće Neapolis, iznosi 5,4 milijuna kuna (s PDV-om).

Prethodno je, u zadnjem kvartalu prošle godine, proveden natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova u okviru SUS programa, temeljem kojega je formirana lista prvenstva za kupnju stanova. S devetoro kandidata krajem godine potpisani su potom predugovori o kupnji stanova, dok će se glavni ugovor sklopiti po ishođenju uporabne dozvole.

Ovim projektom predviđeni su stanovi veličine oko 37 m2, 54 m2, 60 m2 i 75 m2, svi s pripadajućim podrumskim spremištem površine od dva četvorna metra i parkirnim mjestima, a stanovi u prizemlju i s pripadajućim dvorišnim površinama. Cijena stambenih kvadrata niža od tržišne ostvarena je zahvaljujući tome što je Grad besplatno ustupio zemljište za izgradnju i kompletnu infrastrukturu te se odrekao komunalnog doprinosa.

Dodajmo i kako je sredinom siječnja potpisan ugovor između Grada Novigrada-Cittanova, poduzeća Neapolis d.o.o. Novigrad i Istarske kreditne banke Umag d.d. Umag, kojim se korisnicima kredita za kupnju stanova u okviru novigradskog SUS programa omogućavaju određene pogodnosti kojima će lakše ostvariti realizaciju kredita. Konkretno, ugovorom je definirano da će se krediti odobravati već na temelju predugovora o kupoprodaji stana, te da će se za realizaciju kredita prihvatiti uknjižba hipoteke u korist banke radi osiguranja otplate kredita na nekretnini na kojoj će tek biti izgrađena zgrada u okviru SUS-a.

 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.