Konferencijom za medije najavljen 45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske 20. i 21. listopada 2012. godine u Novigradu će se održati 45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova. Tim povodom u Gradskoj vijećnici Grada Novigrada-Cittanova održana je konferencija za medije, na kojoj su predstavnici organizatora i pokrovitelja predstavili ovogodišnje izdanje Susreta zborova.
Na Susretu će nastupiti 15 najboljih hrvatskih pjevačkih zborova iz Belišća, Buzeta, Zlatara, Zagreba, Splita, Šibenika, Čakovca, Karlovca, Klenovnika, Bjelovara, Virovitice, Ivanić-Grada, Petrinje, Belišća i Križevaca s više od 550 izvođača, koji su tijekom godine izabrani od strane stručnih selektora na županijskim smotrama i samostalnim koncertima. Na Susretu će kao gosti nastupiti Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, Ženski zbor „Lavanda“ iz Novigrada te Zbor konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane (Slovenija), prenijela je Ružica Mitrović Maurović, pročelnica za društvene djeatnosti Grada Novigrada-Cittanova, dodajući kako suorganizaciju ovogodišnjeg Susreta već tradicionalno potpisuju Katedra Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, Laguna Novigrad d.d., a supokroviteljstvo Istarska županija, Grad Novigrad-Cittanova i novigradska Turistička zajednica Grada Novigrada.
Program 45. Susreta pjevačkih zborova, kao i do sada posebnu pozornost poklanja djelima hrvatskih skladatelja. Upravo stoga, Hrvatsko društvo skladatelja dodjeljuje jednom od sudionika Susreta nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, objasnio je Denis Modrušan ispred Katedre čakavskog sabora za glazbu Novigrad. Osim toga, ove će godine prema odluci stručnog povjerenstva biti dodijeljena nagrada Grand prix najuspješnijem pjevačkom zboru cijelog Susreta. Oni će osvojiti nastup na „2. Razglednici Hrvatskog sabora kulture“ koja će se održati 28. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Po odluci stručnog povjerenstva bit će dodijeljene i posebne nagrade i to za iznimno oblikovan zborski zvuk, najbolju izvedbu programa ili djela suvremenog repertoara, najbolje izvedenu novu skladbu nagrađenu na Natječaju HSK 2011., adekvatno stilsko tumačenje te najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine. Stručno povjerenstvo ove godine čine Josip Jerković (predsjednik), Massimo Brajković i Ambrož Čopi iz Slovenije, prenio je Modrušan
Posebnost ovog Susreta dodatni su sadržaji koje su organizatori pripremili uz koncertni program. Priprema se tako izložba plakata, programa i pozivnica „Raspjevana hrvatska pjevačka društva“, iz fondova Državnog arhiva u Zagrebu, autorica Mirjane Gulić i Irene Kamenarović, koja će biti postavljena u predvorju novigradske Gradske knjižnice 20. i 21. listopada. Tu je i Međunarodna znanstveno-istraživačka konferencija o amaterskim umjetnostima, koja će se održati od 19. do 21. listopada u Hotelu Maestral u Novigradu. U okviru programa održat će se i prezentacija pod nazivom European Choral Association – Europa Cantat i festivala Europa Cantat Pécs 2015. koja će se održati 20. listopada u 21 sat u Hotelu Maestral.
Podršku ovoj manifestaciji na konferenciji za medije iskazali su pročelnik za kulturu IŽ Vladimir Torbica, te direktor prodaje Lagune Novigrad d.d. Alen Fiala.

45. Susret hrvatskih pjevačkih zborova – Program

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content