Održano još jedno sadržajno izdanje Fešte svetog Pelagija

Novigrad je i ove godine višednevnom feštom svetog Pelagija obilježio Dan Grada i mjesnog sveca zaštitnika. Od 26. do 28. kolovoza pripremljen je raznovrstan sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom eno-gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele.

Glazbeni dio programa donio je tri dana zabave na čak tri pozornice istovremeno. Na Velikom trgu je u petak 26. 8. publika uživala u koncertu jednog od najboljih hrvatskih vokala, osebujnog  i jedinstvenog Massima. Dan kasnije na istoj pozornici uglas sa Draženom Zečićem pjevali su se njegovi brojni hitovi, dok je nedjelja bila rezervirana za funk i soul ritmove Soulfingersa, koji su dobro zabavili i rasplesali novigradsku Piazzu Grande. Predgrupa Soulfingersima bile su lokalne blues glazbene snage, novigradski The Screaming Wheels.    

Na Porporeli su publiku u petak zabavili legendarni i neumorni Gustafi, koji su i ovoga puta priredili sebi svojstvenu „štalu“. Ništa manje dinamično, zabavno i veselo nije bilo ni u subotu, kada je pozornica na Porporeli ugostila neizbježni Night Express band, glazbenu atrakciju bez koje ne može proći ni jedna fešta u Istri. Uvertira u nedjeljnu zabavu na Porporeli bio je nastup Novigrađanke Tare i njezinog benda, a u nastavku večeri atmosferu su dodatno zagrijali svevremenski hitovi jednog od najpopularnijih glazbenih sastava naših prostora svih vremena, Novih fosila, koje su zajedno s brojnom publikom zapjevali Sanja, Marinko i Zec, članovi ove, sada već – glazbene institucije!

Na trećoj pozornici, u Prolazu Boška Petrovića, publika se zabavljala uz nastupe američke blues ikone Barbare Blue u petak, mladih pjevačkih talenata iz Malog velikog mikrofona u subotu te istarske glazbene veterane, Blues Brajderse, u nedjelju.

Sve tri večeri na više lokacija u gradu mogla se čuti i domaća glazba za koju se pobrinulo nekoliko „putujućih“ sastava… U nedjelju 28. kolovoza točno u ponoć nebo nad Novigradom i novigradskim zaljevom obasjao je uvijek atraktivan vatromet.

Fešta svetog Pelagija tradicionalno je donijela i bogat sportski program, u koji su se od petka do nedjelje uključili gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta, na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima.

U večernjim satima u petak 26. kolovoza u crkvi Svetog Pelagija i svetog Maksima upriličen je po osmi puta zajednički koncert novigradskih zborova pod nazivom „Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…“. Bili su tu i uobičajeni protokolarni sadržaji, u okviru kojih su u petak u podne u CMIK-u uručene nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica u režiji TZG-a, a u večernjim satima najboljim gradskim sportašima odnosno odličnim učenicima, u režiji Grada Novigrada-Cittanova.  

Na sam Dan Grada i gradskog sveca zaštitnika, 28. kolovoza, u prijepodnevnim satima održana je svečana koncelebrirana Sveta misa i procesija s relikvijama svetog Pelagija, dok je u CMIK-u navečer održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su među ostalim uručena gradska priznanja ovogodišnjim laureatima. Dan grada svojim je promenadnim nastupom starogradskom jezgrom u večernjim satima obilježio i Puhački orkestar Naša sloga Babići te tako unio dodatni dašak svečarske atmosfere.

Organizatori i pokrovitelji Fešte svetog Pelagija bili su Grad Novigrad-Cittanova i novigradska Turistička zajednica.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content