Rezultati Ankete o zadovoljstvu korisnika provedenim aktivnostima u sklopu projekta “FishInNo – Fishing Tradition In Novigrad”

U  okviru projekta “FishInNo – Novigradska ribarska tradicija”, koji su zajednički proveli Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova i Grad Novigrad – Cittanova, nedavno je provedena anketa s ciljem evaluacije zadovoljstva korisnika angažiranih aktivnosti te prikupljanja povratnih informacija za daljnje unapređenje projekta. Anketa, provedena na hrvatskom i talijanskom jeziku, prikupila je 104 odgovora, pružajući sveobuhvatan uvid u iskustva sudionika iz različitih demografskih skupina.

Rezultati ankete ukazuju na pozitivan dojam korisnika o provedenim aktivnostima u sklopu projekta “FishInNo”, ističući važnost informiranja, edukacije te očuvanja ribarske tradicije i baštine u Novigradu. Ovi rezultati pružaju vrijedan uvid u percepciju zajednice i mogu poslužiti kao smjernice za daljnje korake u promicanju i očuvanju ribarske tradicije u Novigradu.

Projekt je privukao sudionike iz različitih krajeva, kako same stanovnike Novigrada (64%), tako i česte goste grada pa su dojmovi stigli iz Umaga, Zagreba, Trsta, Ljubljane i drugih gradova u Sloveniji i Hrvatskoj. Anketirane su osobe različitih dobnih skupina, s najvećim brojem sudionika u dobnom rasponu od 36 do 65 godina.

Digitalni info totemi, postavljeni na pet ključnih lokacija u gradu s ciljem informiranja javnosti o bogatoj ribarskoj tradiciji Novigrada, naišli su na visoko odobravanje. Gotovo polovica ispitanika (49%) ocijenila je sadržaj vrlo pohvalnim, zanimljivim i atraktivnim. Nadalje, 34% pozitivno je primijetilo dostupnost sadržaja na stranim jezicima, pružajući informacije i posjetiteljima izvan lokalne zajednice, a 22% ističe da totemi otkrivaju bitan identitet Novigrada koji treba ostati u sjećanju. Reportaža “Novigradska ribarska tradicija” također je privukla značajnu pozornost. Gotovo polovica ispitanika (45%) opisala ju je kao vrlo zanimljivu i poučnu, dok je 46% naglasilo da reportaža budi lijepe emocije zbog povijesnih kadrova Novigrada i predanih ribara. Ovi rezultati ukazuju na uspješnost projektnog sadržaja u prenošenju lokalne ribarske baštine na krajnje korisnike. Brošura o novigradskoj ribarskoj tradiciji, dostupna na četiri jezika, dobila je značajnu potporu od strane sudionika ankete. Čak 35% ispitanika smatra da je važan pisani trag o važnosti ribarstva za Novigrad, dok njih 30% smatra da bi je trebali pročitati svi stanovnici, posebno djeca i mladi. Ovi rezultati ukazuju na široki interes za pismeno dokumentiranje i promociju lokalne ribarske baštine. Kada je riječ o načinu informiranja o projektu, rezultati su više nego poticajni. Čak 73% ispitanika izrazilo je zadovoljstvo načinom komunikacije i informiranja o projektu. Društvene mreže su se pokazale preferiranim izvorom informacija za 40% ispitanika, dok je 23% korisnika koristilo web stranice novigrad.hr i colourofistria.com.

Sudionici su raznoliko predlagali buduće aktivnosti s ciljem valorizacije ribarske tradicije; od spašavanja današnjeg ribarstva do organizacije ribarskih fešti, tržnice ribe, sportskog ribolova na moru. Edukacija je također istaknuta kao važan element, s prijedlozima za programe koji bi obuhvatili teme poput klimatskih promjena, očuvanja mora te prikaze tipičnog radnog dana ribara kroz snimanje emisija te raznih edukativnih programa. Ispitanici su posebno istaknuli važnost prenošenja tradicije ribarstva mlađim generacijama, sugerirajući radionice izrade tradicionalnih ribljih jela i organiziranje doživljaja ribarenja uživo za goste i posjetitelje.

Ova uspješna anketa jasno ukazuje na ostvarenje ciljeva projekta “FishInNo – Ribarska tradicija u Novigradu” usmjerenog na promicanje i očuvanje ribarske tradicije. Prikupljeni odgovori sudionika, s obiljem zanimljivih prijedloga, motiviraju nas da nastavimo razvijati slične inicijative u budućnosti. Želimo aktivno podržavati svijest o bogatoj ribarskoj baštini, posebno među najmlađima u zajednici Novigrada.

Projektne aktivnosti ostvarene su sufinanciranjem sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske u iznosu od 48.645,00 €. Projekt FishInNo – Fishing Tradition In Novigrad / Novigradska ribarska tradicija odobren je kroz natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu FLAG “Pinna nobilis” u sklopu podmjere 4.2.1..

Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova i Grad Novigrad – Cittanova

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content