S uspjehom održano 18. izdanje novigradskog ex tempore natječaja

Protekle nedjelje održano je u organizaciji Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanova i novigradskog CMIK-a, Centra za manifestacije i kulturu, 18. izdanje međunarodnog slikarskog ex tempore natječaja.

Novigradski ex tempore ove se godine održao na temu, „Charming Novigrad“ (šarmantni Novigrad), što je i jedna od poruka uz novi brend Novigrada kao turističke destinacije. Novigrad je naime odavno poznat kao malo primorsko mjesto posebnoga šarma, slažu se s time gotovo svi koji ga posjete, a sudionici ovog ex tempore natječaja imali su priliku svojom kreativnošću i likovnim umijećem pokazati kako je Novigrad šarmantan i neodoljiv i na slikarskom platnu.

Najviše je to pošlo za rukom Antonietti Lomabardo iz Trsta, koja je odlukom stručnog žirija osvojila prvu nagradu, 5.000 kuna, čiji je pokrovitelj Grad Novigrad-Cittanova. Gospođa Lombardo dugogodišnja je sudionica novigradskog ex tempore natječaja i tu – kako sama veli – uvijek rado dolazi i uživa u ljepotama Novigrada, ali i u druženjima s drugim autorima, od kojih je mnoge upoznala upravo na novigradskom likovnom susretu.   

Druga nagrada od 4.000 kuna (pokrovitelj TZG Novigrada-Cittanova) pripala je Suzani Marovt iz slovenskog mjesta Oplotnica, treća nagrada (3.000 kuna (pokrovitelj Neapolis d.o.o. Novigrad) Alessandru Caligarisu iz Trsta, a četvrtu nagradu (2.000 kuna, pokrovitelji Grad i TZG) osvojila je Katarzyna Zwolinska, Poljakinja koja je sa suprugom Maciejom u Motovunu unazad nekoliko godina pronašla svoj drugi dom.

Novigradski ex tempore ove je godine okupio 40 sudionika iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Poljske, a ukupno je pečaćeno 50-ak slikarskih podloga na kojima su tijekom dana nastajali radovi čiji je glavni motiv bio Novigrad i njegov neodoljiv šarm. Manifestacija je započela u jutarnjim satima, pečaćenjem slikarskih podloga u Parku Irme Benčić, a gotovi radovi izloženi su potom u večernjim satima u istom parku, u samoj povijesnoj jezgri Novigrada, koja je tijekom održavanja manifestacije postala inspirativnom kulisom umjetnicima iz zemlje i inozemstva. U ovoj zelenoj oazi parka, nadomak mora i gradske lučice, živopisnog Mandrača, tijekom dana bilo je i središnje mjesto zbivanja odnosno prostor na kojem se okupio i stvarao dio umjetnika, dok su ostali inspiraciju i slikarske motive potražili na drugim gradskim lokacijama. Dodajmo kako je nagrađene radove izabrao tročlani stručni žiri: dr. sc. Jerica Ziherl, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica novigradskog Muzeja Lapidarium, Slavica Oplanić, amaterska slikarica i predsjednica novigradske likovne udruge Atelier Agata i Fillomena Šahta, diplomirana arhitektica i dizajnerica interijera. Sudionike manifestacije pozdravila je uoči proglašenja nagrađenih autora direktorica TZG-a Vesna Ferenac, zahvalivši svima na odazivu i sudjelovanju te prekrasnim radovima kojima su na jedan dan oplemenili prostora parka Irme Benčić.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content