U ponedjeljak 27. 2. akcija darivanja krvi u Novigradu

Crveni križ Bujštine u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Rijeke organizira akciju darivanja krvi koja će se održati u Novigradu u ponedjeljak 27. veljače.

Akcija će se organizirati u prostorima novigradske sportske dvorane u vremenu od 9 do 17 sati, s pauzom od 13 do 14 sati.

Crveni križ Bujštine moli građanke i građane Novigrada, svoje darivatelje krvi, kao i one koji bi to mogli i htjeli postati, da se odazovu akciji kako bi bio prikupljen predviđeni broj doza, uz poruku: „Darujte krv, poklonite život!“.

Uz to, u nastavku donosimo nekoliko važnih informacija vezanih uz darivanje krvi.

Krv nije mogući proizvesti umjetnim putem, može se prikupiti samo preko vas, preko ljudi koji je doniraju.

Darivanje krvi nije bolno, ubod izgleda kao i za vađenje krvi za laboratorijske pretrage. Nakon darivanja osjećate se zadovoljno i sretno.

Osim darivanja djela sebe, provjerit ćete  i svoje zdravlje, jer se na darovnoj krvi vam provodi analiza prisutnosti virusa hepatitisa B, C, HIV-a i sifilisa kao što se i na dan akcije, prije samo čina darivanja, provjerava razina željeza u krvi i krvni tlak.

Daruje se 450 ml krvi koje se čuvaju u posebnim vrećicama za krv.

Vrećice s krvlju transportiraju se u bolnicu i nakon specifičnih analiza, uključujući i onu za određivanje krvne grupe, koriste se za operacije, porode, u liječenju nakon prometnih nesreća kao te za druga stanja zahtijevaju transfuziju krvi.

Izravan je to apel svim građanima, a posebno onima koji prvi put žele darovati krv.

Informacije za potencijalne darivatelje:

  • Pojedite lagani obrok (ovo je obavezno ako niste jeli prije darivanja nećete moći dati krv)
  • Pripremite osobnu iskaznicu
  • Popijte dovoljno vode ili neke druge tekućine (pogotovo sada u ljetnim mjesecima)
  • Morate imati najmanje 55 kg
  • Žene za vrijeme menstruacije ne mogu darivati ​​krv (ali ipak možete doći do nas, tako da vas evidentiramo i da možete dobiti poziv za slijedeću akciju)
  • Između darivanja mora proći 3 mjeseca (minus 7 dana) za muškarce i 4 mjeseca (minus 7 dana) za žene
  • Nakon tetovaže, piercinga ili većeg operativnog zahvata mora proći 4 mjeseca
  • Krv možete darivati između 18-te i 65-te godine
  • Ako želite donirati krv po prvi put to možete učiniti dok ne napunite 60 godina
  • Krv mogu davati samo građani koji žive u Hrvatskoj 2 godine (ovdje se ne radi o diskriminaciji već o činjenici praćenja epidemiološke situacije u zemlji i životnih uvjeta. Na temelju toga se utvrđuje koje je analize potrebno učiniti na darovanoj krvi. Iz tog razloga svaka država može biti sigurna u krv darovanu samo od strane građana koji borave u toj zemlji minimalno 2 godine u kontinuitetu. Svaka država ima svoja pravila.)

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content