Festival multikulturalnosti u Novigradu

Ovogodišnji, deveti po redu Festival multikulturalnosti održat će se u utorak, 14. svibnja 2024. godine, ispred Centra za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova, s početkom u 19:00 sati, a program je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare.

Na ovogodišnjem Festivalu nastupit će 10 nacionalnih zajednica koje će predstaviti svoj rad, svoju kulturu i vrijednosti. Pri organizaciji Festivala želja nam je bila da on bude policentričan i da se iz godine u godinu održava u drugom gradu. Znamo koliko nam je multikulturalnost bitna, posebno s obzirom na svjetske događaje i ratove, jer držimo da je različitost velika vrijednost. Iz tog razloga, njegujemo i poštujemo svoju zavičajnost, ali potičemo i druge nacionalne zajednice koje žive i djeluju na prostoru Istarske županije da drže do svoje kulture i da je prezentiraju našim građanima i posjetiteljima. “, istaknuo je župan Boris Miletić i pozvao sve građanke i građane, kao i brojne posjetitelje koji već borave u Istri da posjete Festival 14. svibnja 2024. godine.

Drago mi je da je Novigrad ove godine po prvi put domaćin Festivala multikulturalnosti. Multikulturalnost je koncept koji uključuje suživot naroda, vjera, kultura i jezika na jednom području i Istra odlično oslikava taj koncept kojeg živimo i mi u Novigradu već dugi niz godina.“, rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, istaknuvši kako multikulturalnost podrazumijeva i inkluzivnost u kojoj ne smije biti diskriminacije.

Zamjenica župana Jessica Acquavita poručila je kako Festival obuhvaća sve manjinske nacionalne zajednice u Istri, a promovira manjinske udruge i njihov rad, što je njegova velika vrijednost.

Županijska pročelnica za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel, čiji je Upravni odjel zadužen za organizaciju Festivala, rekla je kako su manjinske zajednice pripremile bogati program koji, uz puno plesa i narodne nošnje, uključuje i promociju pučkih knjiga i pjesama. „Drago mi je da je Istarska županija i ove godine povećala financiranje za razne aktivnosti koje nacionalne manjine provode na području županije i svakako ćemo ih podržavati i dalje.“ – kazala je pročelnica Batel.

Na Festivalu će nastupiti: Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Slovensko kulturno društvo „Istra“, Udruga Roma Istre, Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije, Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“, Zajednica Albanaca Istarske županije, Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“, Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri, KUD „Bosna“ Istarske županije i Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“. Na štandovima će se predstaviti: KUD „Bosna“ Istarske županije, Srpsko kulturno društvo Istre „Nikola Tesla“ Pula, Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“, Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri i Zajednica Srba u Istri; Udruga Roma Istre i Zajednica Albanaca Istarske županije.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content