Poljoprivreda

Većina ovdašnjih poljoprivrednika bavi se vinogradarstvom i maslinarstvom, a prisutni su i uzgoj voća i povrća, pčelarstvo, ratarstvo i peradarstvo.

Poljoprivreda je jedna od važnih grana razvoja Novigrada. Naš grad posjeduje veliki poljoprivredni potencijal, koji svakako treba adekvatno valorizirati, prije svega stavljanjem u funkciju dostupnog poljoprivrednog zemljišta, a zatim i održivim oblicima poljoprivredne proizvodnje, poput primjerice bio i ekološkog uzgoja.

Većina ovdašnjih poljoprivrednika bavi se vinogradarstvom i maslinarstvom, a prisutni su i uzgoj voća i povrća, pčelarstvo, ratarstvo i peradarstvo. Novigradski vinari, maslinari i drugi poljoprivredni proizvođači ističu se iznimno kvalitetnim proizvodima, vrlo su konkurentni na tržištu, a mogu se pohvaliti i brojnim prestižnim nagradama za svoje proizvode.

Vezane vijesti

Obavijest Ministarstva poljoprivrede o dostupnim zajmovima i jamstvima za poljoprivrednike

Obavijest Ministarstva poljoprivrede o dostupnim zajmovima i jamstvima za poljoprivrednike

Pored bespovratnih potpora koje se pripremaju u skladu sa zaključcima Vlade RH, ovim putem Ministarstvo poljoprivrede RH predstavlja i dostupne zajmove i jamstva za hrvatske poljoprivrednike s počekom do 1 godine, rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu od 0,5%, a u svrhu financiranja povećanih troškova energije, nabave repromaterijala, stočne hrane, osiguranja likvidnosti i kontinuiranog rada uslijed poremećaja kojima su poljoprivrednici i prerađivači izloženi. Pozivaju se poduzetnici, čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza, da razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata…

OBAVIJEST – Tehnički pregled traktora

OBAVIJEST – Tehnički pregled traktora

Uz podsjećanje novigradskim poljoprivrednicima i ostalim vlasnicima traktora kako su temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama obavezni registrirati svoje traktore, prenosimo informaciju kako je Grad Novigrad-Cittanova i ove godine organizirao tehnički pregled u Novigradu, kako vlasnici ne bi morali voziti traktore do stanica za tehnički pregled. Tehnički pregled i registracija traktora moći će se tako obaviti u subotu 17. rujna 2022. godine na parkiralištu kod sportske dvorane od 8 do 13 sati.  Dokumenti će se otvarati u prostorijama sportske dvorane. Mole se vlasnici da tehničkom pregledu pristupe s očišćenim i podmazanim traktorima.

Važna  obavijest vinogradarima

Važna  obavijest vinogradarima

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze ( NN 48/2018 ) u idućem tjednu potrebno je izvršiti prvo tretiranje ličinki američkog cvrčka ( Scaphoideus titanus), prenositelja ( vektora) zlatne žutice vinove loze( Grapevine flavescens doree) u demarkiranom području. Nakon 2-3 tjedno potrebno je isto ponoviti. Posjednici vinograda  u demarkiranom području obvezni su pratiti prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča u svoje nasade krajem lipnja, pratiti simptome bolesti te provoditi mjere zaštite. Demarkirano područje  obuhvaća zaraženo područje ( žarište)  širine 1km od mjesta gdje je utvrđena prisutnost zlatne žutice vinove loze i sigurnosno…

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content