Gospodarstvo

Najvažnije djelatnosti u Novigradu su danas turizam, poljoprivreda, građevinarstvo, ribarstvo, tekstilna i druge prerađivačke industrije, usluge prijevoza i druge uslužne djelatnosti.

Novigrad je u prošlosti bio prepoznatljiv kao mali ribarski gradić. Šezdesetih godina prošlog stoljeća veći se broj ljudi zapošljavao u tekstilnoj industriji i obližnjem kamenolomu ili je većina njih dnevno migrirala u obližnje gradove. Uporedo s tim razvija se i poljoprivreda – vinogradarstvo i maslinarstvo u manjim poljoprivrednim gospodarstvima. Ranih sedamdesetih godina započeo je intenzivan razvoj turizma, uz izgradnju hotela i apartmana te zapošljavanje stanovništva u turizmu i ugostiteljstvu.

Turizam je kao gospodarska grana iznimno značajan i danas, no u novije vrijeme pokreće se i dobar dio drugih gospodarskih aktivnosti, prvenstveno u Radnoj zoni Sveti Vidal, koja se nalazi na dijelu istoimenog gradskog teritorija, na državnoj prometnici Buje-Novigrad-Poreč. U toj radnoj zoni djeluje veći broj gospodarskih subjekata različitih profila, od uslužnih do proizvodnih djelatnosti, u pogonima i poslovnim prostorima izgrađenima nakon uređenja i infrastrukturnog opremanja zone. Projekt radne zone Sveti Vidal započet je 2004. godine, a kroz svo to vrijeme u njemu je prisutna živa gospodarska aktivnost, koja se i dalje razvija i širi. Dio gospodarskih aktivnosti odvija se i u drugim poslovnim zonama, poput PZ Vinjeri i PZ Bužinija.

Vezane vijesti

Rezultati Ankete o zadovoljstvu korisnika provedenim aktivnostima u sklopu projekta “FishInNo – Fishing Tradition In Novigrad”

Rezultati Ankete o zadovoljstvu korisnika provedenim aktivnostima u sklopu projekta “FishInNo – Fishing Tradition In Novigrad”

U  okviru projekta “FishInNo – Novigradska ribarska tradicija”, koji su zajednički proveli Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova i Grad Novigrad – Cittanova, nedavno je provedena anketa s ciljem evaluacije zadovoljstva korisnika angažiranih aktivnosti te prikupljanja povratnih informacija za daljnje unapređenje projekta. Anketa, provedena na hrvatskom i talijanskom jeziku, prikupila je 104 odgovora, pružajući sveobuhvatan […]

Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama

Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-4/23) s ciljem poticanja šire primjene sustava za korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije. Prijaviti sve mogu sve fizičke osobe – vlasnici obiteljskih kuća koje su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon imale prebivalište […]

Dodatni moduli na Web platformi OTVORENI GRAD Novigrad – Cittanova

Dodatni moduli na Web platformi OTVORENI GRAD Novigrad – Cittanova

Grad Novigrad – Cittanova na svojim službenim stranicama uveo je web platformu pod nazivom „Otvoreni Grad Novigrad – Cittanova“, platforma koja građanima pruža modernu i kvalitetnu komunikaciju s nizom elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje o uslugama gradskih službi. Jednostavna je za pristup putem interneta, odnosno putem računala, tableta ili mobilnog telefona. U sklopu […]

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content