Vijesti

Javnosti predstavljena idejna rješenja uređenja Velikog trga i Parka Novigradske biskupije

31.07.2014. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
U organizaciji Grada Novigrada-Cittanova i Društva arhitekata Istre – Società architetti dell'Istria (DAI-SAI) u utorak 29. srpnja u prostoru na adresi u Velikoj ulici 1, kojeg je Grad nedavno ustupio mladim Novigrađanima da u njemu osmisle i kreativno provode slobodno vrijeme, a kojeg su oni potom nazvali Srcem Novigrada, otvorena je izložba radova pristiglih na Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Velikog trga i Parka Novigradske biskupije.

Uz otvorenje izložbe organizirana je i javna rasprava, na kojoj su zainteresirani građani, okupljeni u solidnom broju, mogli postavljati pitanja te prenijeti svoja opažanja i sugestije vezano uz predložena idejna rješenja, s posebnim osvrtom na prvonagrađeni rad, koji bi u budućnosti trebao biti temeljem za obnovu središnjeg gradskog trga i okolnog prostora.

U uvodu su se okupljenima obratili gradonačelnik Anteo Milos, gradska resorna pročelnica za prostorno uređenje Sandra Rugani Kukuljan, predsjednik natječajnog ocjenjivačkog suda, arhitekt Idis Turato, te član ocjenjivačkog suda, također arhitekt, Slavko Dakić. Dodajmo kako su uz Turata i Dakića natječajno povjerenstvo činili još gradonačelnik Milos (u ulozi zamjenika predsjednika), te arhitekti Eligio Legovich i Alma Cvitan Matticchio.

Tehničku komisiju činile su arhitektice Marina Kalogjera i Vlasta Gortan, dok je uloga stručnog savjetnika povjerena povjesničaru umjetnosti Jugu Jakovčiću.

Da podsjetimo, Grad Novigrad-Cittanova je u suradnji s DAI-SAI proveo javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Velikog trga i Parka novigradske biskupije u povijesnoj jezgri Novigrada. Natječaj je bio otvoren od 4. ožujka do 4. lipnja ove godine. U postupku natječaja zaprimljeno je ukupno 15 natječajnih radova, od kojih 14 u roku, te jedan natječajni rad nakon roka utvrđenog pozivom na natječaj. Ukupni fond nagrada predviđen Natječajem iznosio je 140.000 kuna, od čega je 65.000 kuna namijenjeno prvonagrađenom radu, 40 tisuća drugom i 20 tisuća trećem radu, dok je preostalih 15.000 kuna predviđeno kao mogućnost za dvije otkupne nagrade, prema preporuci Ocjenjivačkog suda, po 7.500 kuna.

Prva nagrada pripala je radu čiji su autori Katušić Kocbek arhitekti, autori drugonagrađenog rada su Ivan Rališ, Siniša Bodrožić i Laura Gomez Agudelo, dok je treća nagrada otišla na adresu NFO d.o.o.. Otkupne nagrade zaslužili su Skroz d.o.o. i Branko Silađin.

Obraćajući se okupljenima na predstavljanju natječajnih radova, gradonačelnik Milos, zahvalio je svima koji su u protekle dvije godine radili na pripremi ovog natječaja, ali i svima koji su uložili svoje vrijeme, trud, svoje znanje, ali i emocije, kako bi ponudili svoju viziju idejnog rješenja središnjeg novigradskog trga i obližnjeg Parka Novigradske biskupije.

- Zacrtali smo si da u idućih otprilike godinu dana "ispeglamo" prvonagrađeni rad, da ga koliko god to bude moguće prilagodimo potrebama ljudi koji žive i rade na tom prostoru, ali i našim gostima, turistima koji posjećuju naš grad. Svi vi koji ste večeras ovdje, kao i drugi naši sugrađani, pozvani ste i ubuduće da sudjelujete u kreiranju konačnog rješenja, poručio je Milos, dodajući: "Izgled ovog prostora koji ćemo u konačnici definirati i nadam se provesti u djelo, bit će nešto što će potom potrajati generacijama, možda i stoljećima, zato je na svima nama velika odgovornost", poručio je sindako.

- Ovdje smo da svi zajedno od Novigrada napravimo još bolji i ljepši grad! U sljedećih 100-tinjak godina "preživjet" će samo gradovi koji su dovoljno ambiciozni da gradovima i ostanu, samo oni koji kvalitetno budu osmišljavali svoje javne prostore i promišljali svoje urbane arhitekture, naglasio je Idis Turato, dodajući kako smatra da upravo prvonagrađeni rad na ovom natječaju daje dobar odgovor na pitanje što bi arhitektura grada trebala sadržavati, ali i kako svaki od preostalih nagrađenih radova na ti pitanje odgovara na svoj način.

Kvalitetnu i profesionalnu pripremu natječaja, te natječajni program koji je sadržavao niz detalja potrebnih autorima predloženih idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja, pohvalio je pak Slavko Dakić, inače i autor predgovora popratnog kataloga izložbe pristiglih radova.

- Usuđujem se reći kako je nakon svojevremenog preuređenja zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića, popularnog Jelačić placa, ovaj novigradski primjer možda i najizazovniji u novijoj hrvatskoj povijesti, konstatirao je Dakić, koji u predgovoru kataloga među ostalim piše: "Oplemenjivanje cjeline i slijeda središnjih urbanističkih motiva grada posve opravdano i razumljivo bilo je tema ovog urbanističkog, arhitektonskog i, reklo bi se, umjetničkotvornog natječaja. Oni su naprosto na dnevnom redu obnove grada, kao što praksa Novigrada-Cittanova koji se nastoji profilirati kao "mali veliki grad", na posve drugoj razini traži potpuniju profesionalnu elaboraciju. (...) Taj senzacionalni slijed planova, ambijenata i doživljaja urbanistička je životna i energetska kičma Novigrada, kojom grad ulazi u sam svjetski vrh lijepih gradova i ugodnih boravišta u ambijentu grada na moru.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.