Ljubičasto osvijetljena renesansna kula na Porporeli u čast svim Palčićima

U petak 17. studenog Grad Novigrad – Cittanova na simboličan način pridružit će se obilježavanju Dana palčića – Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.

Naime, 17. studenog širom svijeta organiziraju se aktivnosti koje žele podići svijest javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu. Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Ustrajnošću članova udruge, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizirani su brojni projekti koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece u Hrvatskoj, te je ovaj poseban dan, u hrvatskoj javnosti poznat kao Dan Palčića.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content