Novigrad ugostio edukativnu manifestaciju Poslovni uzlet

U novigradskom hotelu Maestral održan je Poslovni uzlet, edukativna manifestacija u organizaciji Poslovnoga dnevnika, posvećena malim i srednjim poduzetnicima.

Statistikom vezanom uz malo i srednje poduzetništvo Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, ilustrirao je njihovu važnost: čine 99% svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, zapošljavaju 65% zaposlenih, a u kreiranju BDP-a sudjeluju s čak 50 posto. “Prepoznavši njihovu važnost, poduzetnike potičemo na kreativno razmišljanje i nastojimo ih poučiti kako da budu još konkurentniji ne samo na lokalnom, već i europskom tržištu”, istaknuo je Šimatović.

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos uzlete vidi kao idealne prilike za stjecanje znanja i vještina. “Ovom manifestacijom šaljemo jasnu poruku kako Novigrad i Istarska županija podržavaju inicijative koje osnažuju hrvatsko gospodarstvo i da smo kvalitetan partner u stvaranju toliko potrebnih novih radnih mjesta”, istaknuo je. Moglo se ovom prigodom čuti i kako Grad Novigrad-Cittanova i sam ulaže napore u osnaživanje rasta i razvoja, radeći sve što je u moći jedne lokalne samouprave u vrlo centraliziranoj državi. “Ulaganjem u poduzetničke zone, donošenjem strateških i urbanističkih planova, izradom plana ukupnog razvoja i novog master plana turizma Istarske županije stvaramo realne pretpostavke za napredak. Novim investicijama i ulaganjima u proizvodne pogone, jačanjem turističkih kapaciteta i poticanjem ulaganja u znanje i dostupnost informacija kreiramo dobru poduzetničku klimu”, istaknuo je Milos.

Novigrad već godinama osvaja brojna priznanja i nagrade, od kojih su one za turizam samo dio priče. Istra je prema svim istraživanjima najrazvijenija regija s najmanjim brojem nezaposlenih, što je potvrdio i župan Valter Flego. “S tim se ne mirimo jer smo svjesni toga da, zbog ljudi i poduzetnika koji danonoćno rade i stvaraju dodatnu vrijednost i traže šansu za opstanak na tržištu, možemo biti još uspješniji. Možemo i hoćemo biti bolji jer se ne želim pomiriti s time da naši mladi nemaju posla, a istodobno imamo neiskorištenih resursa”, zaključio je Flego.

“Najmanji se gospodarski subjekti osim primarnom djelatnošću moraju baviti knjigovodstvom, zaštitom na radu, zaštitom okoliša te brojnim drugim segmentima, u čemu od velike pomoći mogu biti potporne institucije”, riječi su Maria Paliske, predsjednika Obrtničke komore Istarske županije. Uvjeren je da slijede godine u kojima će se bilježiti samo pozitivni rezultati, a Komoru vidi kao oslonac malom i srednjem poduzetništvu.

Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, prisutne je uputila u izvore financiranja iz strukturnih fondova EU. Posljednji je u nizu otvoren natječaj za turizam. Ministarstvo poduzetništva i obrta paralelno ima otvorene natječaje za ICT i proizvodne tehnologije, a do kraja godine će se otvoriti još dva. Istaknula je važnost redovitog praćenja stranica Ministarstva i prikupljanja iskustva korisnika neke od mjera pomoći pohvalivši one koji već jesu izvrsni i poželjela rast hrvatskoga gospodarstva.

Novigrad već neko vrijeme ne silazi s prvih mjesta najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj, što je u som obraćanju istaknula i Zrinka Bokulić, predsjednica uprave Lagune Novigrad. „Rezultat je to marljivog rada županije, lokalne samouprave, građana i poduzetnika. Tako je i Laguna Novigrad dio uspješnog poslovnog okruženja koje stalno ulaže u daljnji razvoj.“, kaže. Novigradu će se sljedeće godine, da bi postao turistički još atraktivnijim, pomoći s 25 milijuna kuna investicija jer se ulaganja u turizam vraćaju stostruko. „Čeka nas puno posla, u čemu će predavanja i radionice Poslovnog uzleta biti više nego korisne da dogodine budemo još i uspješniji.“, zaključila je Bokulić.

Uslijedio je potom radni dio Poslovnog uzleta. U okviru edukativnih radionica poduzetnici su imali priliku educirati se i informirati o širokom spektru njima vrlo zanimljivih i korisnih tema. Održana je i panel diskusija na temu “Od ideje do uspješnog biznisa, dobri primjeri iz prakse”, u kojoj su sudjelovali ovdašnji uspješni poduzetnici. Poslovni uzlet donio je i intervju „Jedan na jedan“, kojeg je s ministrom turizma RH Darkom Lorencinom vodio glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.

Naslovna fotografija: Izvor: poslovni.hr; Autor: D. Marušić / Pixsell

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content