Održan prvi novigradski visibility event u sklopu projekta Adria.MOVE IT!

Prvi visibility event u Novigradu u sklopu projekta Adria.MOVE IT! obilježen je u nedjelju 26. kolovoza vožnjom tradicionalnog rekreativnog biciklističkog maratona – Điro od Čittanove. Na ovogodišnjem izdanju novigradske biciklijade, koja se tradicionalno održava u okviru proslave Dana grada i gradskog sveca zaštitnika svetog Pelagija, sudjelovalo je oko 120 biciklista svih uzrasta. Organizatori biciklističkog maratona bili su Grad Novigrad–Cittanova (partner na projektu Adria.MOVE IT!), Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova i Biciklistički klub „Bičikleta“.
Prije starta predsjednik biciklističkog kluba „Bičikleta“ Sergio Jugovac pozdravio je sudionike te pored ostalog podsjetio kako se na području Novigrada grade biciklističke staze sufinancirane iz EU fondova. Vožnja je krenula u 10.30 s Porporele, a nastavilo se kroz centar grada do Karpinjana, zatim novom stazom Karpinjan–Pineta–Mareda–Dajla, koja je izgrađena u sklopu projekta Adria.MOVE IT!, te od Dajle prema Brtonigli i Novoj Vasi, a potom natrag do Novigrada. Ukupna dužina maratona iznosila je oko 34 kilometra. Učesnici su na poklon dobili majicu s logom projekta Adria.MOVE IT!, a organiziran je i ručak te lutrija za sudionike.
Cilj projekta Adria.MOVE IT! je poticanje održive mobilnosti i alternativnih oblika prijevoza, a sufinanciran je putem EU programa IPA Adriatic CBC 2007-2013. Partneri na ovom projektu su Grad Dubrovnik, Općina Kotor, Općina Lopar, Grad Novigrad – Cittanova, Grad Umag – Umago i Općina Piran. Logo projekta Adria.MOVE IT! sugerira kako bi se ljudi trebali pokrenuti i ne koristiti isključivo osobna vozila.
U sklopu projekta je izgrađena biciklističko pješačka staza Dajla-Mareda-Pineta-Karpinjan dužine oko 5,5 kilometara, a planira se gradnja još jedne staze od Kršina do Stancije Vinjeri i Novigrada. Osim toga, u sklopu projekta će se izraditi sveobuhvatna prometna studija koja bi trebala dati smjernice za održivi razvoj prometa na području Novigrada, s posebnim naglaskom na alternativne oblike prijevoza i biciklizam.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content