Osvjetljavanjem kule na Porporeli obilježen Dan prijevremeno rođene djece

Grad Novigrad-Cittanova pridružio se u četvrtak 17. studenog obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, kada je ljubičastom bojom osvijetljena renesansna kula na Porporeli.


Naime, 17. studenog širom svijeta organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

Podsjetimo, u svijetu se jedno od 10 djece rodi prije vremena. U Hrvatskoj to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine, te drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“. Osim toga, ova Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima, nastoje javnost u što većoj mjeri informirati o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je i obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, kojem se – osvjetljavanjem ljubičastim svijetlom kule na Porporeli – pridružio i Grad Novigrad-Cittanova.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content