Splitski zbor „Vox Animae“ najbolji na 45. susretu hrvatskih pjevačkih zborova

U novigradskoj kino-dvorani održao se 20. i 21. listopada 45. nacionalni Susret hrvatskih pjevačkih zborova. Susret su uz Hrvatski sabor kulture organizirali domaćini iz Katedre Čakavskog sabora za glazbu Novigrad, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, Laguna Novigrad d.d., Istarska županija, Grad Novigrad-Cittanova i Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova.
Na Susretu je nastupilo 15 hrvatskih zborova iz Belišća, Buzeta, Zlatara, Zagreba, Splita, Šibenika, Čakovca, Karlovca, Klenovnika, Bjelovara, Virovitice, Ivanić-Grada, Petrinje, i Križevaca, uz goste: Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule, Ženski zbor „Lavanda“ iz Novigrada te Zbor konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane (Slovenija).
Prema odluci stručnog povjerenstva nagrada Grand prix dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru „Vox Animae“ iz Splita, koji je nastupio pod dirigentskim vodstvom Tomislava Veršića. Oni su tako osvojili nastup na „2. Razglednici Hrvatskog sabora kulture“ koja će se održati 28. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Posebnu Nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja osvojio je Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca i dirigentica Senka Bašek-Šamec za izvedbu skladbe Davora Bobića Izgubljeno stado. Po odluci stručnog povjerenstva nagradu za iznimno oblikovan zborski zvuk osvojili su Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“ iz Buzeta i dirigentica Ileana Perosa. Nagradu za najbolju izvedbu djela suvremenog repertoara osvojio je Ženski zbor Crkvenog pjevačkog društva „Mir“ iz Belišća (dirigent Želimir Sušić), za izvedbu skladbe Adalberta Markovića „Exultate, iusti, in Domino“. Nagradu za Najbolje izvedenu novu skladbu nagrađenu na natječaju HSK 2011. osvojili su Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ iz Križevaca i dirigentica Branka Špoljar, za izvedbu skladbe „Maglica“ Damira Smerdela. Za najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine nagradu je osvojio Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Klenovnik“ s dirigentom Vladimirom Gečekom, za izvedbu skladbe „Rugalica“ Josipa Štolcera-Slavenskog.
U okviru Susreta održani su i popratni programi. U atriju kino-dvorane odnosno Gradske knjižnice postavljena je izložba plakata, programa i pozivnica iz fundusa Državnog arhiva u Zagrebu, pod nazivom „Raspjevana hrvatska pjevačka društva“. U hotelu Maestral održana je pak trodnevna međunarodna znanstveno-istraživačka konferencija o amaterskim umjetnostima, a upriličena je i prezentacija asocijacije European Choral Association – Europa Cantat i festivala Europa Cantat Pécs 2015.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content