Vijenac, svijeće i minuta šutnje povodom Dana državnosti RH

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. svibnja, u organizaciji Grada Novigrada-Cittanova položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu gradskog groblja, a minutom šutnje odana je počast svima koji su doprinijeli stvaranju domovine Hrvatske, te za nju dali ono najdragocjenije – svoj život.

Vijenac su na središnji križ položili gradonačelnik Anteo Milos i zamjenica gradonačelnika Vivijana Fakin, a odavanju počasti prisustvovali su i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata – HVIDRA Umag i UHBDR 154,  1. gardijske brigade (Tigrovi) i 9. gardijske brigade (Vukovi), Udruge antifašista Bujštine kao i predstavnici stranaka odnosno opcija zastupljenih u Gradskom vijeću.

Prigodnim govorom okupljenima se obratio gradonačelnik Milos, podsjetivši kako se današnji Dan državnosti obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Dodao je kako je na taj način Hrvatska formalno stekla neovisnost, ali ju je u punom smislu bila primorana izboriti Domovinskim ratom. Zahvalio je stoga svima koji su na tom putu dali svoj doprinos, svoju žrtvu, mnogi nažalost i svoje živote.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content