Novigradskom projektu „FishInNo“ dodijeljena sredstva iz EU fonda za valorizaciju i promociju ribarske tradicije i baštine

Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede dodijeliti će sredstva u iznosu od 446 tisuća kuna Turističkoj zajednica Grada Novigrada u partnerstvu s Gradom Novigradom za provedbu projekta „FishInNo“ – Fishing tradition in Novigrad / Valorizacija ribarske tradicije Grada Novigrada-Cittanova s kojim će se na nov, interaktivan, inovativan i razumljiv način lokalna ribarska tradicija približiti stanovništvu i posjetiteljima, s naglaskom na mlađe generacije koje će ju baštiniti. Projekt je odabran temeljem natječaja kojeg je 2019. raspisala Ribarska agencija Sjeverozapadne Istre, FLAG „Pinna Nobilis“: Podmjera 2.3.1. – Potpora aktivnostima promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a.

Cilj projekta realizirat će se provedbom istraživanja, bilježenjem lokalne ribarske povijesti i još nezabilježenih ribarskih priča, a koje će predstavljati sadržaj za izradu tiskanih i digitalnih materijala. Objavom brošure prezentirat će se novigradske ribarske priče, običaji i gastronomija te tako sačuvati od zaborava. Najatraktivniji dio projekta su digitalni info kiosci (totemi) koji će se 2022. godine postaviti na javnim površinama i u turističkom informativnom centru TZ-a. Otkrivene priče o novigradskoj ribarskoj povijesti i ostale zanimljivosti i ribarskoj tradiciji, baštini i gastronomiji na suvremen i pristupačan način predstavljat će se prolaznicama, odnosno stanovnicima i gostima grada.

„Riječ je o valorizaciji lokalne ribarske tradicije na inovativan način, uz primjenu istraživanja i digitalnih tehnologija, čime će se stvoriti i novi turistički proizvod kojim će se obogatiti turistička ponuda destinacije. Ribarstvo i ribarska baština od izuzetnog je značaja za razvoj i život Novigrada kako u povijesti, tako i danas, a provedbom ovog projekta biti će kvalitetno prezentirana i očuvana od zaborava za slijedeće generacije.“ – tvrdi direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada-Cittanova, Vesna Ferenac, te dodaje da je ovo tek početak prikupljanja sredstava iz EU fondova s ciljem obogaćivanja ponude Novigrada kao šarmantnog ribarskog mjesta.

Dok turističke aktivnosti i planovi s manifestacijama stoje, u novigradskom TZ-u iskoristili su ovo vrijeme za pripremu novog projekt za još jedan FLAG natječaj. U partnerstvu s Knjižnicom Grada Novigrada, radili smo na osmišljavanju aktivnosti i prikupljanju ponuda za natječajnu dokumentaciju. Cilj ovog projekta kojeg smo nazvali CHE FINO (»Choose Health and Eat Fish in NOvigrad« / „Odaberi zdravlje i jedi ribu u Novigradu“) je edukativnim i promidžbenim alatima podići svijest žitelja i posjetitelja Novigrada, o potrebi veće konzumacije ribe i drugih morskih organizama, uz isticanje važnosti i vrijednosti takve prehrane te značaja gastronomske tradicije Novigrada. To ćemo postići izradom video recepata s novigradskim chefovima, knjigom recepata s jelima od ribe i drugih morskih organizama te edukacijama za djecu i odrasle.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content