Okončana prva faza rekonstrukcije fekalne, oborinske i vodovodne mreže starogradske jezgre

U tjednu prije uskršnjeg vikenda, asfaltiranjem prometnica u ulicama Mandrač, Porporela i Prolaz Venecija, privedeni su kraju radovi prve faze rekonstrukcije i izgradnje sustava odvodnje i vodovodne mreže u starogradskoj jezgri Novigrada, započeti najesen prošle godine.

U planiranom roku izvedeni su svi predviđeni radovi u spomenutim ulicama, kao i u sjevernom dijelu starogradske jezgre Novigrada. Ukupno je izvedeno 946 metara fekalne kanalizacije, 260 metara oborinske kanalizacije i 233 metra vodovodne mreže. Nakon što danas u promet budu puštene prometnice u ulicama Mandrač, Porporela i Prolaz Venecija, asfaltirane u punoj širini, završno parterno uređenje dijela Velike ulice, Škverske i Ribarničke ulice bit će nastavljeno nakon uskrsnih blagdana.

Početak druge faze radova, koji obuhvaća područje od Velikog Trga do ulice Gradskih vrata, započet će nakon turističke sezone, odnosno nakon 15. listopada.

Radovi će se provoditi u 3 faze

Da podsjetimo, riječ je o opsežnoj i zahtjevnoj višegodišnjoj investiciji, kojom će se bitno unaprijediti i proširiti sustav otpadnih voda na području starogradske jezgre Novigrada, ali i nekim drugim novigradskim naseljima, kao i na području Općine Brtonigla. Radovi su započeli u listopadu 2021. godine, predviđeno trajanje je 37 mjeseci, a izvodit će se po fazama, izvan ljetnih mjeseci odnosno izvan turističke sezone. Radovi, koje izvodi slovenska tvrtka CGP d.d., uključuju među ostalim temeljitu rekonstrukciju i dogradnju postojeće kanalizacijske mreže u starogradskoj jezgri Novigrada u dužini od 2.415 metara, izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u dužini od 1.267 metara te izgradnju oborinske kanalizacije u dužini od 1.339 metara.

Od ugovorene vrijednosti radova u iznosu od oko 68,63 milijuna kuna (s PDV-om), 62,77 milijuna odnosi se na radove obuhvaćene EU projektom, dok će preostali iznos financirati Grad Novigrad-Cittanova i Istarski vodovod d. o.o. Buzet, radi izgradnje oborinske kanalizacije i vodovoda u starogradskoj jezgri. Po završetku investicije sva fekalna odvodnja s područja Grada Novigrada-Cittanova i Općine Brtonigla bit će povezane na novi, jedinstveni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Dodajmo kako je pored radova u starogradskoj jezgri i dogradnje pročistača, ovim projektom obuhvaćena i izgradnja fekalne odvodnje u novigradskim naseljima Stancija Bružada i Vele Brajde odnosno Sveti Servul. Na tom su području radovi dovršeni, a ukupno je u okviru tog dijela investicije izvedeno oko 1.300 metara fekalnog kolektora uz 58 kućnih priključaka.

U prosincu prošle godine započeli su pak radovi na nadogradnji postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Novigradu, vrlo važna i zahtjevna infrastrukturna investicija, vrijedna gotovo 80 milijuna kuna s PDV-om. Ugovorom predviđeni rok za dovršetak radova je kolovoz 2024. godine.

Ove su investicije dio opsežnog projekta unapređenja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad, financiranog EU sredstvima. Nositelj projekta i investitor je komunalno poduzeće 6. maj odvodnja d.o.o. Umag.

Koristimo ovu priliku da zahvalimo svima na strpljenju i razumijevanju tijekom izvođenja radova te da ih pozovemo da razumijevanje i strpljenje pokažu i u nastavku ove važne infrastrukturne investicije.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content