Uručena priznanja najuspješnijim sportašicama i sportašima

Ususret Danu grada i zaštitnika svetog Pelagija, u novigradskom Centru za manifestacije i kulturu (CMIK) uručena su priznanja najuspješnijim novigradskim sportašicama i sportašima u protekloj natjecateljskoj godini.

Sportsku plaketu Erik Radin, koja se u znak sjećanja na nesretno stradalog Erika, vrsnog novigradskog sportaša i svjetskog prvaka u udičarenju, tradicionalno dodjeljuje mlađim uzrastima za ostvarene sportske rezultate, u društvu gradonačelnika Antea Milosa, uručila je i majka pokojnog Erika, Mariela Radin. Plaketa je pripala Diegu Dunišu, članu Streljačkog društva Gusar za postignute sportske rezultate u mlađoj dobi.

Dobitnici ovogodišnjih sportskih plaketa Grada su i Karate klub Novigrad za rad i postignute sportske rezultate u natjecateljskoj sezoni 2021./2022.; Kruno Nikačević, član HAOK-a Mladost i hrvatske muške odbojkaške reprezentacije, za ostvarene sportske rezultate postignute u natjecateljskoj sezoni 2021./2022. (priznanje su preuzeli roditelji) te Valter Cernogoraz, predsjednik SD Gusara, za dugogodišnji rad i doprinos razvitku sporta (priznanje je preuzeo član Gusara Duniš, također dobitnik priznanja).            

Pored toga, gradonačelnik Milos istaknuo je i izniman sportski uspjeh rukometaša Luke Malinaricha, igrača RK Poreča i člana hrvatske muške kadetske rukometne reprezentacije. Budući da je Luka s RK Porečom na turniru u Švicarskoj, knjigu je preuzela njegova majka.

Čestitavši sportskim laureatima, gradonačelnik je zahvalio svima koji rade u sportskim udrugama i klubovima, jer su – kako je istaknuo – oni zaslužni za odlične rezultate. “Svi mi koji smo se bavili sportom znamo kako je teško u malim sredinama stvoriti vrhunskog sportaša. Možemo zato biti posebno ponosni, jer smo u Novigradu iznjedrili puno vrhunskih sportaša, poput Giovannija Cernogorza, pokojnog Erika Radina, Krune Nikačevića, Luke Malinaricha, Nenada Tadića, Stefana Stelka. Emanuela Pintera i niza drugih… Za to je potreban spoj, u kojem morate imati dobru infrastrukturu, dobro dijete te kvalitetan klub i trenere koji će tu djecu odgajati i od njih stvoriti vrhunske sportaše. I to je ponekad stvarno teško i zato treba odati priznanje onima koji u tome uspiju”, naglasio je Milos.

Uz gradonačelnika, susretu su prisustvovali i njegova zamjenica Vivijana Fakin, predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica, predsjednica novigradske Sportske zajednice Iva Olujić te pročelnik gradskog Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk.

Prilikom dodjele priznanja ukratko su se mogla čuti i obrazloženja nagrađenih:

Diego Duniš (rođen 2008. godine) s velikim uspjehom nastupa u juniorskoj konkurenciji u streljačkoj disciplini TRAP. Na nedavno održanom 4. kolu kupa Hrvatske u Osijeku osvojio je 3. mjesto, a plasirao se i na državno prvenstvo uz juniorsku ekipu Gusara (Carlo Duniš, Antonio Chiavalon, Rocco Milić i Jan Milić).

Kruno Nikačević je seniorski odbojkaški reprezentativac, igrač HAOK Mladosti Zagreb, osvajača naslova Superlige Hrvatske, apsolvent na filozofskom fakultetu u Zagrebu (povijest i ruski jezik). Potječe iz odbojkaške obitelji – majka je trenerica u OK Novigrad već 15 godina, a sestra Iva odbojkašica OK Karlovca (HR Superliga za žene). Pored toga, Kruno gotovo svake godine svoje slobodno vrijeme s puno entuzijazma posveti djeci u novigradskoj ljetnoj školi odbojke. Osim naslova državnog prvaka s ekipom Mladosti osvojio je i Kup Hrvatske te 2. mjesto na Srednjeeuropskoj ligi, a s reprezentacijom 3. mjesto Zlatne lige Europe i 1. mjesto na Mediteranskim igrama u Alžiru. Slijedeću godinu Kruno će provesti igrajući za češki odbojkaški klub VK Dukla Liberec.

Za Karate klubom Novigrad još jedna je rezultatski uspješna sezona u svim uzrastima. Posebno se može izdvojiti dvostruki naslov ekipnih prvakinja na Prvenstvu Hrvatske u katama za veterane/ke (2021. i 2022. godina), koje su dvaput uzastopno osvojile Tamara Lubiana, Matea Šverko i Lana Bitenc. Pojedinačno je pritom Lubiana dvaput bila zlatna, dok je Bitenc 2021. osvojila srebro, a 2022. broncu. Svi mlađi uzrasti kluba bili su uspješni na mnogim turnirima i natjecanjima županijskog ranga, a dvoje članova Kluba – Branimir Mandžuka (13 godina) i Matea Šverko (seniorka) dobili su od Karate saveza Istarske županije Plaketu za najboljeg natjecatelja u svojoj kategoriji.

Valter Cernogoraz dugogodišnji je sportski djelatnik, prvenstveno angažiran u Streljačkom društvu Gusar, koje je osnovano 1996. godine upravo na njegovu inicijativu. Od samih početka SD Gusar i njegovi članovi s uspjehom nastupaju na državnim i međunarodnim natjecanjima najvišeg ranga. U klubu su najponosniji na olimpijca Giovannija Cernogorza koji je uz Valterovu podršku mukotrpno radio da bi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojio zlatnu medalju i izjednačio olimpijski rekord. Valter u Gusaru trenutno obnaša funkciju predsjednika, a uz to prvim streljačkim koracima uči 12 juniora. Zaslužan je i za izgradnju streljane u Bužiniji, jedne od najboljih u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Velik broj hrvatskih i europskih strijelaca bira ovu streljanu za pripreme, što pridonosi i promociji Novigrada. Valter je također jedan od najzaslužnijih za pokretanje škole streljaštva koja pet godina djeluje pri SD Gusaru te je prepoznata kao najbolje mjesto za razvoj mladih strijelaca u Istri i šire.

Luka Malinarich kružni je napadač Rukometnog kluba Poreč i član hrvatske muške kadetske rukometne reprezentacije. Svoje prve rukometne korake napravio je u RK Novigradu, za koji je igrao do 2019. godine, kada zbog iznimne talentiranosti dobiva poziv u prvoligaški RK Poreč.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content