Uspješno priveden kraju 3. projekt subvencionirane stanogradnje: Svečano uručeni ključevi vlasnicima devet novih stanova

Malom svečanošću obilježena je danas primopredaja devet novih stanova u novigradskom naselju Stancijeta, u zgradi izgrađenoj u okviru Programa subvencionirane stanogradnje (SUS) Grada Novigrada-Cittanova. Stambena zgrada izgrađena je na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada, u neposrednoj blizini dvojne zgrade izgrađene u okviru dvaju prethodno već realiziranih SUS projekata. Podsjećamo, tada je izgrađena dvojna zgrada s 18 stanova, u koje su stanari uselili 2016. godine. Riječ je dakle o trećem uspješno realiziranom projektu kojim je Grad Novigrad-Cittanova svojim sugrađanima omogućio da po povoljnijim financijskim uvjetima od onih na tržištu riješe jedno od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, pitanje stanovanja.

Ključeve stanova uz simbolični poklon, komplet od četiri replike slikarskih platna Bruna Mascarellija, kakva krase zidove nedavno obnovljene gradske kino dvorane, stanarima je uručio gradonačelnik Anteo Milos, u pratnji zamjenice gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine Vivijane Fakin i predsjednika Gradskog vijeća Vladimira Torbice.

  • S velikim zadovoljstvom priveli smo kraju i ovaj treći projekt subvencionirane stanogradnje, kojim će još devet novigradskih obitelji dobiti krov nad glavom i na kvalitetan način riješiti svoje stambeno pitanje. Dolazimo tako do brojke od 50 -ak stanova do kojih su naši sugrađani došli kroz neki oblik poticane stanogradnje, što kroz tri gradska projekta, što kroz državni POS, a uskoro će svoje stanare dobiti i tri gradska stana u Salveli, prenio je među ostalim Milos. Zahvalio je i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, svim izvođačima radova, samim stanarima koji su financirali radove, a posebice je zahvalio Suadu Kamberu, predsjedniku uprave gradskog poduzeća Neapolis koje je bilo formalni nositelj investicije, Valdiju Škrinjaru koji je proveo stručni nadzor i projektantici zgrade Carli Sučić iz novigradske tvrtke Noving.

Da podsjetimo, radovi na izgradnji višestambene zgrade s devet stanova započeli su u veljači 2021. godine. Građevinski radovi natječajem su povjereni glavnom izvođaču radova, poduzeću Junior P. d.o.o. iz Novigrada, a vrijednost investicije, čiji je formalni nositelj gradsko komunalno poduzeće Neapolis, iznosi 5,4 milijuna kuna (s PDV-om). Taj će iznos po okončanoj situaciji troškovnika biti i nešto veći, obzirom da su tijekom radova izvršene i određene manje dodatne intervencije, prema željama samih vlasnika stanova, koje će oni o svom trošku i podmiriti.

Početku radova na izgradnji zgrade prethodio je natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova u okviru SUS programa, nakon kojega je formirana lista prvenstva, temeljena na unaprijed definiranim kriterijima. Natječaj je proveden u zadnjem kvartalu 2020. godine, a s devetoro kandidata potpisani su potom predugovori o kupnji stanova, dok će glavni ugovori biti sklopljeni uskoro, po dovršenom postupku etažiranja i uknjižbi vlasništva kupaca.

Ovim projektom izgrađeni su stanovi veličine od oko 37, 54, 60 i 75 četvornih metara, svi s pripadajućim podrumskim spremištem površine od dva četvorna metra i parkirnim mjestima, a stanovi u prizemlju i s pripadajućim dvorišnim površinama. Cijena stambenih kvadrata niža od tržišne (oko 970 eura + PDV), ostvarena je zahvaljujući tome što je Grad besplatno ustupio zemljište za izgradnju i kompletnu infrastrukturu te se odrekao komunalnog doprinosa.

Treba dodati i kako je Grad na početku realizacije ovog projekta dodatno izašao u susret budućim kupcima SUS stanova, potpisivanjem ugovora između Grada, poduzeća Neapolis i Istarske kreditne banke Umag d.d. Umag, kojim su se korisnicima kredita za kupnju stanova u okviru novigradskog SUS programa omogućile određene pogodnosti kojima su potom lakše ostvarili realizaciju kredita. Konkretno, ugovorom je definirano da će se krediti odobravati već na temelju predugovora o kupoprodaji stana, te da će se za realizaciju kredita prihvatiti uknjižba hipoteke u korist banke radi osiguranja otplate kredita na nekretnini na kojoj će tek biti izgrađena zgrada u okviru SUS-a, što je umnogome olakšalo dobivanje kredita korisnicima IKB-a.

Nove stanare u novoj zgradi SUS-a, kao i njihove susjede i ostale stanovnike Stancijete, dočekalo je u neposrednoj blizini i potpuno obnovljeno i opremljeno dječje igralište, s novim igralima, urbanom opremom i hortikulturom. Mališane će tako posebno razveseliti nova ljuljačka, klackalica za stajanje, ležanje i sjedenje, okrugli trampolin te višenamjenski sistem za igru. Sva su igrala proizvodi renomirane njemačke tvrtke Eibe, imaju dugi vijek trajanja, izrađena su od visokokvalitetnog drva jelovine, prema najsuvremenijim proizvodnim procesima i u skladu sa svim važećim standardima. Površina ispod igrala i površina komunikacije između njih je antistresna podloga od lijevane gume, koja pruža visoki stupanj sigurnosti za djecu, sprječava ozljede pri padu, a ima i sposobnost apsorpcije udaraca. Investicija u rekonstrukciju i opremanje dječjeg igrališta vrijedna je 255.000 kuna (s PDV-om). U okviru ovog zahvata uređeno je i „osvježeno“ i polivalentno sportsko igralište u neposrednoj blizini (obojana je i dijelom zamijenjena ograda igrališta, obnovljene su linije na igralištu, itd), a posađeno je uz igralište i pet novih stabala ladonje.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content