Vijenci i svijeće povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu novigradskog groblja te odavanjem počasti minutom šutnje hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku, obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Delegaciju Grada Novigrada-Cittanova predvodio je ovom prigodom gradonačelnik Anteo Milos, uz nazočnost predsjednika Gradskog vijeća Vladimira Torbice. Pozivu Grada odazvali su se i predstavnici političkih stranaka i liste grupe birača zastupljenih u Gradskom vijeću, predstavnici braniteljskih udruga UHBDR 154. I HVIDRA Umag te Udruge antifašista Bujštine, a odavanju počasti nazočio je i skupnik Hrvatske ratne mornarice Ante Mamić iz Postaje obalnog motrenja Savudrija.

Podsjetivši ukratko na zbivanja u okviru vojno-redarstvene operacije Oluja, čija se obljetnica obilježava 5. kolovoza, a kojom su oslobođeni Knin i drugi hrvatski gradovi, te najveći dio tada okupiranog teritorija RH, novigradski gradonačelnik Anteo Milos ovom je prigodom istaknuo:

– Skoro puna tri desetljeća prošla su od najveće oslobodilačke akcije hrvatske vojske u kojoj je sudjelovalo gotovo 200.000 vojnika i kojom je okončana višegodišnja mučna okupacija velikog dijela teritorija Republike Hrvatske. Cilj akcije Oluja bio je prije svega oslobađanje okupiranih teritorija, povratak legitimne hrvatske vlasti i uspostava trajnog mira, pravde i slobode. Vjerujem da i danas svi zajedno težimo istome cilju – boljoj, pravednijoj i uspješnijoj državi Hrvatskoj, boljem i uređenijem društvu u kojem živimo, istaknuo je gradonačelnik Milos dodajući: „Zato smo i mi danas ovdje kao sastavni dio Hrvatske koja slavi slobodu i koja želi naprijed. Danas smo tu i da ne zaboravimo bol i strahote koje donose svi ratovi. Da ne zaboravimo stradanje nedužnih, uništavanje škola, bolnica…, pa i cijelih društvenih zajednica. Tu smo prije svega i da se ponosno poklonimo i zahvalimo svima onima koji su svoju žrtvu u tom ratu dali u uvjerenju da ćemo sutra živjeti bolje. Naša je ljudska zadaća odati zasluženu počast žrtvama rata, prisjetiti se patnji i stradanja kako se takve strahote ne bi ponovile budućim naraštajima.“

U svom se obraćanju Milos dotaknuo i aktualnih globalnih zbivanja, koja također podsjećaju na ratne nedaće kojima je Hrvatska bila izložena prije nešto manje od tri desetljeća: „Situacija u našem bližem i daljnjem okruženju, globalni odnosi svjetskih sila i ekonomska kriza izazvana pandemijom i sveprisutnom ekonomskom nestabilnošću, tjeraju sve nas da razmislimo koliko nas je povijest naučila i koliko smo spremni i dalje učiti na vlastitim i tuđim greškama, kako bi prijetnje i huškanja ratom prestale.

Svoj je govor gradonačelnik zaključio zahvalom svima koji su se ovom prigodom odazvali, a čime je – kako je istaknuo – još jednom potvrđena dobra i otvorena suradnja svih braniteljskih udruga, udruga antifašista, političkih stranaka te predstavničke i izvršne vlasti našega grada. „Želim vam zahvaliti što ta dobra suradnja nije samo parola ili fraza koja služi u ovakvim službenim prigodama, već je to iskreni izraz razumijevanja i poštovanja koje zajednički gradimo dugi niz godina“, zaključio je Milos, čestitavši ovom prigodom svim okupljenima ali i svim građankama i građanima Novigrada Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Okupljenima se obratio i Mato Magdić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154. brigade, koja okuplja hrvatske branitelje s područja Novigrada, Buja i Umaga. Među ostalim podsjetio je na ratni put ove brigade te posebno naglasio važnost promicanja istine o Domovinskom ratu.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter Grada Novigrad-Cittanova.
Skip to content